Enerji kaynaklarına ihtiyaç her geçen gün artmaktadır. Enerji savaşlarının yaşandığı dünyamızda petrol de en önemli ve en önde gelen enerji kaynaklarındandır. Son zamanlarda petrol yerine alternatif enerji kaynaklarının kullanılmaya çalışılmasına rağmen gün geçtikçe fiyatı daha çok artan petrolün bu kadar değerli olmasının nedeni nedir?
Petrol, taş anlamına gelen “petra” ve yağ anlamına gelen “oleum” kelimelerinin birleşiminden oluşur, günümüz dünyasının en değerli enerji kaynaklarından biridir. Denizlerin dibinde ölen organizmaların ve karalarda ölen canlıların zamanla toprak altında fosil haline gelmesiyle oluşur. Petrol, hidrokarbonlardan oluşan, arıtılmamış, kokusu olan, koyu renkli, yer altından çıkarılan, yoğun kıvamlı, doğal yanıcı mineral yağdır.
Petrolün sabit bir bileşeni yoktur, çıkarıldığı bölgeye göre yapısal değişiklikler gösterebilir. Yapısında karbon, hidrojen, oksijen ve kükürt bulunur.
Değeri
Uğruna ülkelerin savaş verdiği “kara elmas” olarak bilinen petrol, dünya için önemli bir enerji kaynağıdır ve maddi anlamda ülkelere çok büyük getirisi olduğu için bu kadar fazla önemsenmektedir.
Pek çok insan petrolün sadece ulaşım alanında kullanıldığını düşünse de petrol çok geniş kullanım alanına sahiptir. Günümüzde petrolün işlenmesiyle neredeyse 80 bin‘e yakın ürün elde edilmektedir. Petrol türevi ürünler en çok ulaşım ve enerji alanında kullanılsa da aklınıza gelebilecek her alanda petrolden üretilen ürünler kullanılmaktadır.
Petrolün ham haliyle kullanım alanı sınırlı olsa da petrol karbon ve türevlerine dönüştürülerek işlendikten sonra elde edilen ürünlerin değeri ve kullanım alanları artmaktadır. Örneğin, petrol işlenerek elde edilen bir ürün olan fuel oil, ısı ya da buhar sistemlerinde kullanılabilir. Kolay pompalanır, yanar ve tasarruf sağlar. Böylece ham petrol işlendikten sonra petrol birçok alanda işe yarar hale gelir.
Kullanım Alanları
- Hepimizin bildiği üzere petrol öncelikli olarak ulaşım alanında kullanılır. Benzin şeklinde otomobil ve diğer araçlarda kullanılır. Petrolün farklı yöntemlerle işlenmesiyle kara yolu dışında hava, deniz ve demir yolu ulaşım araçlarında da yakıt olarak kullanılır.
- Evleri ısıtmak için kullanılan doğal gaz da petrol ürünüdür. Unutulmamalıdır ki ülkemizde enerji tüketiminde doğal gazın payı yaklaşık %30‘dur.
- Evlerde yemek pişirmek için kullanılan tüplerin içindeki gazlar petrol işlenerek elde edilir.
- Çelik, cam ve seramik üretiminde kullanılır.
- Yalıtım malzemeleri olarak kullanılır.
- Tarım için önemli olan gübrelerin ham maddesini oluşturur. Bunun dışında tarımda traktör yakıtı, seralarda ısıtma ve soğutma amacıyla petrol ürünleri kullanılır.
- Petrol rafinesi sonucu: petrokimyasal ürünler (plastik), asfalt, mazot, fuel oil, benzin, gaz yağı, sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG), parafin ve katran meydana gelir.
- İlaç sektöründe kullanılır.
- Deterjan, böcek ilacı ve çeşitli çözücülerin üretiminde kullanılır.
- Tekstil ve boya sanayisinde kullanılır.
- Kozmetik ürünlerde kullanılır.
Arabistan ve Afrika ilk canlıların, insanların ortaya çıktığı ve uzun bir zaman yaşam alanlarına ev sahipliği yaptığı için fosillerin daha fazla olduğu için petrolün de fazla olduğunu söyleyebilir miyiz?
Merhaba! Petrolün oluşumu için birçok teori bulunmaktadır, ayrıca bu bölgelerde petrolün yoğunluğunu etkileyen birden fazla jeolojik unsur bulunmaktadır. Yani petrolün oluşumu ve yoğunluğu birden çok sebebe bağlı olarak gerçekleşir. İlginiz için teşekkürler, bizi okumaya devam etmeniz dileğiyle 🙂