Ramazanda Yapılan Beslenme Hatalarından Biri: Şerbetli Tatlılar
Ramazan süresince tutulan oruç, sağlıklı bireyler için vücudumuzun, özellikle sindirim sistemimizin dinlenmesi açısından faydalıdır. Fakat oruç tutulurken dikkat edilmesi gereken püf noktalar bulunmaktadır. İftar sonrası bol şekerli ve bol şerbetli tatlılar tüketmek ve kan şekerimizin dengesini bozmak sık karşılaşılan hatalardandır. Bu yazıda da ramazan ve günlük hayat için alternatif meyve tatlıları bulunmaktadır. Ramazandaki tatlı krizlerini önlemek için en sağlıklı seçim, hafif meyve tatlıları ve sütlü tatlılardır. Ayrıca meyveler sadece tatlılarda değil, iftar ile sahur arasında yapılabilecek bir ara öğünde komposto ya da taze olarak da tüketilebilir.
Meyveleri En Sağlıklı ve En Lezzetli Şekilde Nasıl Kullanabiliriz?
Öncelikle bu sene ramazana denk gelen nisan ve mayıs ayı, bahar ile birlikte bize yeni ve besleyici tatlarla geldi. Uzun bir kış döneminden sonra portakal, mandalina, ayva gibi meyvelerin yerini çilek, erik, çağla ve elma almaya başladı. Elmadan başlayacak olursak; kilo vermede, kalp rahatsızlıklarında ve kilo kontrolünde etkisi olan ayrıca son yıllarda yürütülen araştırmalar sonucunda prostat ve akciğer kanserine yakalanma riskini azalttığı görülen elma, görüldüğü üzere oldukça faydalı bir meyvedir. Tatlılara düşkün veya iftardan sonra tatlı yeme ihtiyacında olanlar için şerbetsiz tarçınlı elma tatlısı oldukça lezzetli ve sağlıklı bir alternatiftir.
Baharın habercilerinden olan çağla ise içerdiği antioksidanlar ve lifler sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirir, sindirim sistemimizi düzenler. Çağla, taze ve tek başına tüketileceği gibi iftar sofralarından eksik olmaması gereken salatalara eklenerek de tüketilebilir. Erik meyvesinin ise A, B1, B2 ve C vitaminleri içerdiği, deri, saç ve gözler için yararlı olduğu; taze meyve olarak böbrek ve mide için iyi bir tonik olup artrit ve romatizmalara iyi geldiği belirtilmektedir.
Demirin önemli kaynaklarından olan erik, fırında tarçın ile yumuşatılmış, ceviz ve bal ile süslenmiş halde tatlı şeklinde tüketilebilir. Aynı zamanda ramazan ayı boyunca yavaşlayan bağırsak hareketlerini düzenlemek için kuru erik tercih edilebilir. C vitamini ve antioksidanlardan zengin olan çilek, bağışıklık sitemimiz için birebirdir diyebiliriz. Çilek iftar sonrası ara öğünlerde tatlı olarak tüketilebilecek puding ve smoothielere çok yakışacaktır. Örneğin süt, çilek, bal, dövülmüş fındık ve hindistan cevizini ısıtıp karıştırarak lezzetli bir puding elde edebiliriz. Sonuç olarak özellikle ramazan ayı boyunca kan şekerimizde ani değişiklikler yaratmamak adına iftar sonrası ara öğünlerde şerbetli, şekerli, ağır tatlılar yerine nisan ve mayıs ayının lezzetli meyvelerinden yararlanarak hafif tatlılar tüketmeye özen gösterilmesi vücudun sağlığı, yağ oranı ve kilosu için faydalı olacaktır.
Kaynakça
- Tarım Bilimleri Araştırma Dergisi- Yıl 2009, Sayı 1, Sayfalar 51-55
- Anadolu Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dergisi- Yıl 2006, Cilt 16, Sayı 2, Sayfalar 35-49