Sağlıklı beslenme hayatımızın her döneminde önemli olduğu gibi Ramazan Bayramında da bizim için önem taşımaktadır. Özellikle Ramazan ayında sıcak ve uzun günlerin yaşanması sebebiyle vücudumuzda kaybolan enerji ve sıvının bu dönemden sonra tekrardan yerine konulması en önemli noktalardan biridir. Ramazanda iken öğün sayılarımızın ikiye düşmesi sebebiyle ve beslenmemizde ki değişmeler sonucunda, bayramda oluşan fazla öğün alımı ve daha fazla yeme isteği sindirim sorunlarına sebep olabilmektedir. Geleneklerimizden gelen bayramda ikram edilen şekerler, çikolatalar ve hamur işleri kan şekerimizi aniden yükseltebilen ve yüksek enerji içeren gıdalardır ve sınırlı tüketilmesi noktasında dikkat etmemiz gerekmektedir.
Bayramda Nelere Dikkat Edelim ve Neler Yapalım?
- İlk olarak Ramazan ayı boyunca sıvı tüketimin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının giderilmesi için günde en az 2-3 litre su içmek gereklidir.
- Bayram sofralarında tüm yemek çeşitlerinden yemek yerine, tabağınıza yiyebileceğiniz miktar kadar alıp bitirmeye çalışmak daha yararlı olacaktır.
- Ramazan sonrası bozulan sindirim sisteminizi düzeltmek için lif(posa) içeriği yüksek olan sebze ve meyvelerle birlikte kurubaklagilleri tüketmekte fayda vardır. Aynı zamanda lifli besinlere hayatınızda yer vermek kan şekerinizin aniden yükselmesini de önleyecektir.
- Tüm insanlarda olabileceği gibi özellikle de yaşlılarda ve tansiyon hastalarında gün boyu çay, kahve gibi kafein içeriği fazla olan içeceklerin tüketimine dikkat edilmelidir.
- Bayramla özdeşleşmiş olan tatlıları sınırlı miktarda tüketmeye çalışmak ve kendinize sınırlar koymak daha sonraki dönemler için pişman olmanızı önleyecektir.
- Bayram sabahına hafif kahvaltılarla başlamak daha doğru bir seçenektir. Kahvaltıda yer verilen bal,reçel gibi tatlılar yerine daha çok yumurta, domates, salatalık, yeşillik gibi besinlerin tüketilmesi sizi oldukça rahatlatacaktır.
- Bayram boyunca kızartılmış, yağlı, tuzlu ve ağır yemeklerden uzak durulması gereklidir.
- Bayram da fiziksel aktiviteyi de unutmamak gereklidir. Ülkemizin bu durumunda imkanlar kısıtlı olsa da evde kendinize farklı aktiviteler yaratabilirsiniz.
Son olarak ta bayramda özellikle çocuklarda şeker tüketimine dikkat edilmelidir. Sürekli şekerli ürünlerin tüketilmesi, çocukların açlık duygusuna engel olacak, ana yemeklerin ve ara öğünlerde alınan sağlıklı atıştırmalıkların reddedilmesine yol açacaktır. Çocukların az da olsa çikolata ve şekerleme tüketmelerine izin verilmelidir, çünkü tamamen yasaklamak çocuğunuzun sizden habersiz tüketmesine neden olabilmektedir.
Bu bayramı evimizde geçirsek de sağlıklı beslenmekten taviz vermeyelim ve her şeyi kontrollü bir şekilde tüketmeye çalışalım.