GenelMakalelerSağlık

Çocuklara Cinsel Eğitim Ne Zaman Verilmeli?

Google News Abone Ol

Cinsel Eğitim; çocuğun fiziksel, duygusal ve cinsel gelişimini anlaması, olumlu bir kişilik kavramı geliştirmesi, insan cinselliğine, başkalarının haklarına saygılı bir bakış açısı edinmesi ve olumlu davranış ve değer yargıları geliştirmesi için verilmesi gereken önemli bir eğitimdir.

Cinsel Eğitime Ne Zaman Başlanmalı?

Cinsel eğitim çocuk doğup yaklaşık 2.5-3 yaş iken cinsellikle ilgili ilk soru sormasıyla başlar denebilir. Genellikle çocuk cinsellikle ilgili soru sorduğu zaman anne-baba şaşırır, telaşa kapılır hatta korkar ve konunun üstünü bir daha açmamak üzere kapamaya çalışırlar. Burada yapılan en büyük hatalardan biri bu sorunun tamamen gelişimsel olduğu unutularak konunun üstünün kapatılmasıdır. Çocuk cinsellikle ilgili mutlaka eğitim almalı ve bu eğitimi de kendi cinsiyetinde ki ebeveyninden almalıdır. Ebeveynler çocuklarının cinsel gelişimi hakkında bilgi sahibi olmalılar, çocuğun gelişimine ve gereksinimlerine göre bu bilgileri çocuğa aktarmalılar.

Çocuğa Cinsel Eğitim Verilirken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

Ortam:

Çocukla konuşulurken rahat ve sakin bir ortam seçilmeli. Kalabalık ve gürültülü ortamlarda çocuk çevreden çekinebilir ve aklına takılan şeyleri sormayabilir.

Ses Tonu:

Çocukla konuşulurken dikkat edilmesi gerekilen bir diğer konu ise ses tonudur. Çocukla savunucu ya da özür dileyici bir ses tonu ile konuşulmamalıdır. Bu durumda çocuk cinsel konuların özür dilenecek, utanılacak ya da savunulması gerekilen bir konu olduğunu düşünebilir.

Yüz İfadesi:

Çocukla konuşulurken şaşırmış, şok olmuş, rahatsızlık veya korku belirten bir yüz ifadesi kullanılmamalıdır. Siz fark etmeseniz de çocuklar yüz ifadelerinize tahmin edeceğinizden daha çok önem veriyorlar.

Beden Dili:

Çocukla cinsel konular konuşulurken (her konuşma için geçerli) mutlaka çocukların göz seviyesine inerek, onlarla göz kontağı kurarak konuşmak gerekmektedir. Konuşma sırasında başka bir işle uğraşmak, telefonla ilgilenmek, ilgisiz bir tavır sergilemek çocukta önemsiz bir şey olduğu algısını yaratabileceği için bu davranışlardan kaçınmak gerekir.

Başlangıç Cümlesi:

Konuşmaya başlarken çocuğa yargılayıcı bir şekilde yaklaşmak yerine onu anladığınızı belirterek, soru sorması için cesaretlendirebilirsiniz.

‘’Senin aklın fikrin bu işlerde mi?’’

‘’Başka bir şey düşünmez misin?’’

‘’Ne diyorsun sen! Sus bakayım, anne/babayla öyle konuşulmaz ayıp!’’

Demek yerine;

‘’Bende senin yaşındayken bunları merak etmiştim’’

‘’Herhalde çoğu arkadaşında senin gibi bunu öğrenmek istiyordur’’

‘’Bende seninle bunu konuşmak istiyordum, bunu sorman çok iyi oldu’’

Şeklinde yaklaşıldığı zaman çocuk merakının normal olduğunu, ayıp, yasak ya da utanılacak bir şey yapmadığını düşünecek ve rahatça ebeveyni ile konuşacaktır.

Sınırlılıklar:

Cinsel eğitim verilirken bazı sınırlılıklar olabilir. Çocuk çok merak ettiği için ebeveyninin vücudunu çıplak görmek veya sınırsızca dokunmak isteyebilir. Buna izin verilmemeli ve çocuğa herkesin bedeninin çok özel ve kendisine ait olduğu mesajı verilmelidir.

Cinsel Terminoloji:

Çocukla konuşulurken doğru cinsel terminoloji kullanılmalıdır. Bebeksi terimler yerine gerçekte kullanılan bilimsel adların kullanılması önerilmektedir.

Cinsel eğitimin önce evde ebeveyn tarafından, daha sonra okulda eğitimci tarafından verilmesi gerekmektedir. Bu dönem çocuklarda vücutlarını tanıma amaçlı mastürbasyon davranışı görülebilir. Bunun gelişimsel olduğu unutulmamalı ve çocuk bunun için azarlanmamalı, utandırılmamalı ve korkutucu hikayeler anlatılmamalıdır. Gerekli yönlendirmeler yapılarak çocuğun bunu alışkanlık haline getirmesi önlenmelidir.

CİNSEL EĞİTİM KONUSUNDA ‘’ÇOCUKLA HİÇ BUNLAR KONUŞULUR MU?, NASILSA İLERİDE ÖĞRENİR, AYIP, GÜNAH’’ ŞEKLİNDE DÜŞÜNÜLMEMELİ VE ÇOCUKLARA EBEVEYNLERİ TARAFINDAN CİNSEL EĞİTİM, MAHREMİYET EĞİTİMİ, ÖZEL BÖLGELERİ ÖĞRETİLMELİ VE ONUN İZNİ OLMADAN KİMSENİN ONA DOKUNAMAYACAĞI ÇOCUĞA ÖĞRETİLMELİDİR.

Elif Pekpak

Merhaba,ben Elif. İstanbul'da yaşıyorum. İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Çocuk Gelişimi 4.sınıf öğrencisiyim. Bebek ve çocuk sağlığı, çocuk edebiyatı, otizm, özel gereksinimli ve hastanede yatan çocuklar hakkında araştırmalar yapmakta ve gerekli test ve eğitimleri almaktayım.

4 Yorum

  1. Torunum ile çok zaman birlikteyiz. O büyüyor.
    Bu konular gündeme gelince nasıl davranacağımı düşünürken karşıma çıktınız. Çok güzel açıklamalarınız için teşekkür ediyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir