BilimGenelMakalelerSağlık

Çocukların Cinsel Gelişiminin Önemi

Google News Abone Ol

Çocukların Gelişim Süreci

Sigmund Freud olarak bilinen psikolojinin babalarından sayılan bu ünlü psikoloğa göre çocukların cinsel gelişim dönemleri vardır. Bebeklikten başlayarak ergenlik dönemine kadar devam eden çocukların bu dönemde ilgilendiği bazı davranış ve alışkanlıklar bulunmakta, ve buna göre gelişim göstermektedir.

Çocukların Cinsel Gelişim Dönemleri

ORAL DÖNEM= Bu dönemde 0-2 yaş olan çocukları içerisine almaktadır. Çocuğun bütün haz bölgesi ağızıdır. Bebekler doğduğunda emme ve tutma dürtüsü ile dünyaya gelir. Bu yüzdendir ki yeni doğan bebekler avucunuza elini değdirdiğiniz andan itibaren elinizi tutarlar ve bırakmazlar. İşte bunun gibi ilk andan itibaren taşıdığı emme kabiliyetiyle anne sütüne olan ihtiyacını karşılarlar. Ancak çocukların sadece 2 yaşına kadar emmesi gerekmektedir. Yoksa anneyi artık bir besin kaynağı değilde cinsel bir obje olarak görmesi mümkündür. Bütün çocuklar da bu görünmesede olması muhtemel bir davranıştır.

Erikson‘a göre bu dönemde dünyanın güvenilir bir yer olup olmadığını anlamaya çalıştığı evredir. Bu evrede bebekler annesine bağlılık duygusunu geliştirirler bu yüzdendir ki annenin davranışları bebek için hayati önem taşmaktadır. Bebekler tanıdıklık,tutarlılık ve süreklilik olarak 3 temel bağlanma ve güven duygusu gelişir. Anne olan kişi çocuğuna düzgün aralıklarla, yeterli ve sevecen bir şekilde ihtiyacını vermesi durumunda çocuk güven duygusunu kazanır. Ve hayatı boyunca bu güven duygusu sabit bir şekilde ilerler. Eğer çocuk bu dönemde düzgün bağlanma olayını gerçekleştiremediyse güvensizlik duygusu artar ve artık güven duygusunu yitirir. Bir çok erkek, hayatına giren kadınlara güvenmeyip beni aldatıyo gibi tabilerde bulunuyor. Aslında onun hatası olan bir durum değil, bebeklik döneminde düzgün bir şekilde bağlanamamıştır.

FALLİK DÖNEM= Bu dönem 4-6 yaş arası çocukları kapsamaktadır. Bu dönemde çocukların bütün ilgi ve alakası cinsel organlara yönelmiştir ve kendini tanımaya ve karşı cinsi tanımaya başlar. Çocuklarda bu dönemde oedipus ve elektra kompleks durumları gelişir. Erkek çocuğun annesini babasından kıskanma durumudur. Elektrada tam tersi olan kız çocukların babasıyla ilgilenmesi ve anneyi kıskanma durumudur. Bu dönemin sağlıklı bir şekilde geçirilmesi çok önemlidir.

Kız Ve Erkek Çocukları

Kız çocuklar ve erkek çocuklar daha çok annesi ve babasına benzemeye çalışırlar. Çünkü karş cinsin yani anne ve ya babasının ilgisini çekmek ile doğru orantılıdır. Çocuk burada özdeğişim ile yani benzemeye çalışarak içerisinde yaşadığı duruma çözüm üretmeye çalışır. Bırakın çocuklar sizin eşyalarınızı (ayakkabı, makyaj malzemeleri vb.) kullansınlar bu durumu atlatma da kendine bir yol çizecektir.

Erkek çocuk annesine karşı olarak beslediği bu duygu babası ile kavga halinde olmasıyla devam eder. Babasının ceza vermesi durumunda tamamen bu duygulardan yoksun kalcağını düşünen ve bu durumdan korkan çocuklar babasıyla çatışma halindedir. ve bu durumua psikolojide iğdiş adını almıştır. Ancak çocuk burada babasından yeteri kadar sevgi ve saygı alması durumda bu dönemi kolaylıkla atlatıp , algılarını başka bir konuya çevirecektir. Eğer  bu durum gerçekleşmezse cinsel istek sürekli bir yara olarak içerisinde kalıp, büyüdüğünde güçlü hissetmesi durumunda bu isteklerini almaya yönelik hareketlerde bulunabilir. Bu durumu önlemek için çocuklarınızın gelişimine dikkat edin.

Bu yazımızda son olarak küçük çocuklara karşı da açlık besleyen kişilerin aslında bu dönemleri düzgün geçiremediği ve hayatının hiçbir döneminde bunu düzeltmeye karşı bir plan yapmadığı açıktır. Bir çocuk bu dönemleri elinde olmadan yanlış geçirmiş ya da doğru bir şekilde tamamlayamamış olabilir. Ancak cahilliğin kaldırılmasının tek yolu bilgidir. Çocuklarınızı ya da kendinizi sürekli geliştirmeye bakın. Bu durum sonucunda bu durumların ortadan kalktığını ve sağlıklı bir yaşam sürdüğünüzü göreceksiniz.

Kübra Mutlu

SAKARYA, 05.03.1997 doğumluyum , Gaziosmanpaşa Üniversitesinde Fen Bilimleri Öğretmenliği okudum, öğretmenim bilim,stem,eğitim,teknoloji konularına meraklıyım. Tanıdıkça seversin...

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir