BilimGenelMakalelerSağlık

Çocuklar Resimlerinde Ne Anlatmak İstiyor?

Google News Abone Ol

Çocuklar, kalem tutma becerileri geliştiğinde resim yapmaya başlarlar ve bu konuda oldukça heveslidirler. Resim yapan çocuklar günlük yaşam becerilerini, duygularını, düşüncelerini ve en önemlisi dile getiremediği hislerini kağıda aktarır. Resim yapan çocuk renk, şekil ve içerik bakımından özgür bırakılmalıdır.

Çoğu yetişkin çocuklara, belirli kalıplar sunarak bu kalıpların dışında resim yapılamayacağını veya yapıldığında başarısız olacağını söylemektedir. Bu tarz tutumlar çocuğun öz güvenini ve yeterliliğini sarsmaktadır. Resim yapmanın çocukların her türlü gelişim alanına destek sağladığı, özellikle mental (beyin) gelişimin sınırsız hale gelmesinde büyük rol oynadığı unutulmamalıdır. Çocuk resimleri biz yetişkinlere ve ebeveynlere birçok şey anlatmaktadır.

Resimler ve Testler

Bir İnsan Çiz Testi:  İlk olarak Good Enough tarafından 1928 yılında geliştirilen bu testin genel amacı çocuğun zihinsel gelişimini değerlendirmektir. Daha sonra çocukların psikolojik durumlarını değerlendirme amacıyla da kullanılmaya başlanmıştır.

1.Baş: Aklı simgelemektedir. Çocuğun gözünde her şeyi bilen ve akıllı olan kişi çocuk tarafından  büyük kafalı çizilir. Ayrıca kendini yaşıtlarından daha az zeki olarak gören, okul başarısı konusunda endişeleri olan ve aileleri tarafından sıkça eleştirilen çocukların da kafa resmi genellikle daha büyük çizilmektedir. Kafa resminin normalden küçük çizilmesi ise iletişim problemlerine ve içe kapanıklığa işaret edebilir.

2.Gözler: Gözler, iris ve göz bebeği olmadan çizilmişse çocuğun görme ile ilgili problemleri olduğu düşünülebilir. Ayrıca göz bebeğinin çizilmemesi çocuğun sosyalleşme konusunda zorluk yaşadığını da gösterebilmektedir. Bununla birlikte gözlerin çok küçük çizilmesi fiziksel istismara, çok büyük çizilmesi ise şüpheci kişilik yapısına işaret edebilir.

3.Ağız: Ağız saldırı organıdır. Ağız açık şekilde çizilmiş ve dişler görünüyorsa sözel saldırganlığa meyil  vardır. Yani çocuk küfretmeye meyillidir. Ağzın olmayışı ise negatif tutuma, soyutlanma isteğine, kaçınmaya işaret eder. Duygularını dile getirmede sıkıntı, dile getirmeyi istememe veya duygularını ifade edememe olabilir.

4.Burun ve Kulaklar: Burun güç savaşının simgesidir. Bir çocuk, burnu silik çiziyorsa öz güven eksikliği üzerinde yoğunlaşılması gerekebilir. Burun yokluğu ise çocuğun güçsüzlüğünün göstergesi olabilir. Çok büyük kulaklar ise genellikle işitme problemi olan çocuklar tarafından çizilmektedir.

5:Eller ve Kollar: Uzun veya büyük kollar, çocuğun başkalarını kontrol etmek veya güç  kazanmak istediği anlamına gelebileceği gibi başkalarına ulaşma arzusuna da işaret edebilmektedir. Küçük kollar ise iktidar korkusu ya da çocuğun kendisini zayıf veya etkisiz  hissettiği anlamına gelebilir. Büyük eller agresifliğin göstergesi sayılabilir. Agresif çocuklar genellikle pençe benzeri el çizme eğilimindedir.

6.Ayaklar ve Bacaklar: Bacakları birbirine bitişik çizmek genellikle gerginlik, cinsel dürtüleri kontrol etme girişimi veya başkaları tarafından yapılan cinsel istismara yönelik ipuçları verebilir. Büyük çizilen ayaklar çocuğun güvenlik arayışının, küçük çizilen ayaklar ise güvensizlik ve çaresizlik hissinin göstergesi olabilir.

Bu bilgiler doğrultusunda her çocuğun ve her resmin bireysel farklılıklar gösterdiği ve bu bilgilerin kesin birer yargı değil, ipucu niteliği taşıdığı göz önüne alınmalıdır.

Aybala Gülsima Ülker

Profilime hoş geldin. 21 yaşında, sağlık bilimleri alanında üniversite 4. sınıf öğrencisiyim. Çocuk gelişimi, anne-çocuk sağlığı, aile eğitimi çocuk-ergen psikolojisi ve davranış problemleri ile ilgili araştırmalar yapmaktayım. Yazılarımı ilgiyle okuduğun için teşekkür ederim😇

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı