Bebeklerin uykudayken sık sık gülümsediklerini görürüz. Çoğumuz düşünmüşüzdür, neye gülümsüyor diye. Peki gördüğü şey bir şişe dolusu anne sütü mü? Ayaklarını yalayan kocaman dilli köpekler mi? Ya da devasa gülen suratlar mı? diye varsayımda bulunmuş bile olabiliriz.
İnsanlar uyurken uyku evreleri olarak adlandırılan beş aşamadan geçer. Bu aşamaların dördü Non-REM uykusuna aittir ve bir evre ise REM (karakteristik hızlı göz hareketleri) uykusudur. Yetişkinler olarak, uyku zamanımızın yaklaşık dörtte birini REM uykusunda geçiririz. Bu aynı zamanda rüya gördüğümüz aşamadır.
Bebekler ise bizden daha fazla REM uykusunda zaman harcarlar, uyudukları sürede %50 ila %80 bu evrededirler. Birçok insan, bu aşamada bebeklerin gerçekten de rüya gördüklerini varsayıyor, tıpkı yetişkinlerin yaptığı gibi ama bir bebeğin rüyasını anlatmasını istemek mümkün olmadığından bunu bilmek imkansız. Peki ya daha büyük çocuklar?
Küçük Çocuklar Rüya Görüyor Mu?
Çocuk psikoloğu David Foulkes, çocuk rüyalarının sırlarını ortaya çıkarmak için çocuklarla birlikte çalışmaktadır. Laboratuvar ortamında, çocukları uyutup ve onları gecede üç kez kaldırarak -bazen REM uyku, bazen de Non- REM uykusunda- ne düşündüklerini tarif etmelerini istemiştir. En yalın haliyle, olgunlaşmamış çocuklar, olgunlaşmamış rüyalar görürler. Beş yaşın altındaki çocukların rüyaları genellikle herhangi bir hayvanın durağan görüntülerinden ya da insanların sıradan dünyevi faaliyetlerinden ibarettir.
Çoğumuz, üç ya da dört yaşından itibaren başlayan, uyanma faaliyetlerine dair çok az şeyler hatırlarız; ama en erken rüya anıları çoğu zaman altı ya da yedi yaşlarında başlar (bundan önceki zaman diliminde defalarca REM uykumuz olmasına rağmen).. Dokuz yaşın altındaki çocukların, REM uykusu esnasında uyandırıldıklarında, yüzde yirmi beşi rüyalarını hatırlamaz. Bilişsel psikologların çoğu ise, çocukların kendilerini hayallere sokmak için gerekli olan benlik algısı geliştirdikleri zaman rüya gördüklerini savunuyorlar.
Son olarak, çocukların rüyaları yetişkinlerinkinden daha mutlu rüyalardır. Büyüklerin rüyalarının (genellikle saldırganlık ve kötü olaylar içerirler) aksine Foulkes, çocuk rüyalarının mutlu duygularla işlendiğini bulmuştur.