GenelMakalelerSağlık

Beslenmede Mantar

Google News Abone Ol

Birçoğumuzun yemeklerde görmekten mutlu olduğu nadide besini inceleyelim;

  • 100 gramında 8 gram su, 1.2 gram yağ, 68.4 gram karbonhidrat, 10.9 gram lif, 566 mg Potasyum, 144 mg Fosfor dikkat çeken besin ögelerindendir.
  • Bileşiminde bir miktar (2.1 mg) demir bulunur. (Ancak bitkisel kaynaklı demir olduğundan C vitamini içeren besinlerle desteklenerek kullanılabilirlik oranının %2 den %10-20 lere çıkarılmalıdır.) Bakınız; Proteinler ve Beslenme
  • Az oranda B2, B6 ve E vitaminleri bulunur. (Deri lezyonları gibi B2 ve B6 vitamini eksikliğinde görülebilecek hastalıkları önlemede yardımcıdır. Ayrıca içeriğindeki E vitamini doğal antioksidan olup zararlı toksinlere karşı metabolizmamızı korumaktadır.)
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir. (Hastalıklardan korunmak, hastalığa yakalanıldığı zaman alınan önlemlerden her zaman daha az masraflı ve daha önemlidir. Özellikle çocuk çağı beslenmede herhangi bir kişisel rahatsızlık bulunmuyorsa tüketilmesi önerilmektedir.)
  • Yorgunluğu giderir. (Vücudumuzun ihtiyacı olan dinlenmeyi elbette ki fiziksel ve zihinsel olarak karşılarız ancak bazı nadide besinlerin bu önemli etkileri insan yaşam kalitesinde büyük rol oynamaktadır.)
  • Düşünme ve öğrenme yeteneğini geliştirir. (İçerisinde bulunan karbonhidrat oranı beynin ihtiyacı olan yakıt olarak kullanılır ve sinir sisteminde olumlu etkilerini gösterir. Yine okul çağındaki çocuklarda tüketilmesi önerilmesinin nedenleri arasındadır.)
  • Kansızlığı giderir. (Günümüz problemi olan ve yaygınlığı gün geçtikçe artmakta olan hastalığa ilaçsız basit bir çözüm. Besinlerin her zaman ilaçlardan daha değerli olduğunun bir kanıtı.)
  • Bedenin geliştirilmesine yardımcı olur. (İçerisinde sınırlı miktarda protein bulunmasına rağmen karbonhidrat oranının yüksek olmasıyla enerji kaynağı olarak kullanılması engellenen protein vücutta dokuları onarma rolünde daha aktif olabilmektedir.)

Mantar Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

  1. Mantar, pişirildiği gün hemen tüketilmelidir.
  2. Mantar pişirmek için özellikle çelik, ameye, ateşe dayanıklı cam veya porselen kaplar kullanılmalı, kesinlikle alüminyum tencerede pişirilmemelidir. Bakınız; Kansersavar Beslenme
  3. Romatizma ve üremi şikayeti olanlara tüketilmesi önerilmez. Bakınız; Romatizma Nedir?

Kaynakça

  • Hikmet Yaşar- Suat Melek / Beslenme ve Besinler / Hatipoğlu Yayınları /1. Baskı

Seyhun Gür

18.11.1999 Adana doğumluyum. Kırıkkale Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 3. Sınıf olan bir Diyetisyen adayıyım. Mesleğimle ilgili araştırmalar yapmak ve paylaşarak öğrenmekten zevk aldığım için bu platformdayım. Amacım; doğru bilinen yanlışları düzelterek sağlıklı bir toplum oluşturmaya katkı sağlamak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir