Romatizma kelimesi yunanca ‘Rheuma’ kökünden gelen ve anlam olarak ‘akma’ kelimesini ifaden kas ve eklem kemik ve bağ dokuyu etkileyen ağrı, şişlik ve harekette zorluğu anlatmak adına kullanılan genel bir terimdir. Romatizma dendiği zaman akla tek bir hastalık gelmemelidir. Romatizmalı hastalıklar genel olarak 100 ‘den fazla hastalığı içermektedir.
Romatizma Nedenleri
Genetik yatkınlık, eklemin dikkatsiz kullanımı, aşırı kilo ve spor yaralanmaları gibi sebepler iltihaplı olmayan romatizmal hastalıklar için halk arasında kireçlenme olarak tabir edilen osteoartritlere sebep olabilir.
Bunun dışında iltihaplı romatizma olarak da bilinin romatoid artrit de ise kesin bir sebep bilmemekle birlikte HLA-B27 genini taşıyor olmanız iltihaplı romatizma hastalığına yakalanma riskinizin fazla olduğunu gösterebilir. Ayrıca burada da genetik yatkınlık ön plana çıkmaktadır. Birinci veya ikinci derece akrabalarınız da bu hastalığın görülmesi yaklaşık bir oranla %20 sizde de görülme riskinin olduğunu göstermektedir.
Romatizma Belirtileri
Eklemlerde şişlik, katılık, kızarıklık, sıcaklık artışı, hareket ettirmede zorluk, tekrarlayan veya sürekli ağrılar romatizmal hastalıkların en basit belirtileri olarak gösterilebilir. Bunların yanı sıra halsizlik, bitkinlik de belirtiler arasına eklenebilir.
Tedavisi
Ağrının yerine, şiddetine gibi kişiden kişiye farklılık gösterecek bulgular sebebiyle tedavide kişiden kişiye farklılık gösterebilir. Basit ağrılarda fizik tedavi yöntemleri kullanılarak, belirli egzersizler ile tedavi edilebilir.
İltihaplı romatizma hastalığında ise vücuttaki iltihabı temizlemek adına ve tekrar iltihap oluşumunu önlemek adına ilaçlı tedavi uygulanabilir. Hastalık ileri derecede ve hasta yaşamını olumsuz etkiliyor ise ameliyata başvurulabilir.