BilimGenelMakalelerSağlık

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler

Google News Abone Ol

Yılın bu zamanları nezle, soğuk algınlığı kapımızı tıklatmaya başlamakta ve güçsüz bir bağışıklık sistemimiz var ise tüm kışı hasta geçirmemize neden olmaktadır. Sık sık yaşanan soğuk algınlığı ve nezle sorunu bağışıklık sisteminin güçsüz olduğunun bir sinyalidir.

Bağışıklık sistemi organlardan, hücrelerden, dokulardan ve proteinlerden oluşur. Bunlar birlikte virüsler, bakteriler ve enfeksiyon veya hastalığa neden olan yabancı cisimler olan patojenlerle savaşan bedensel işlemleri gerçekleştirir.

Beslenme düzeninizde daha sık yer vereceğiniz bazı gıdalar bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olabilir. Peki nedir bu besinler?

Bağışıklık Sistemi Güçlendirici Besinler

Sarımsak

Sarımsak, beyaz kan hücrelerinin soğuk algınlığı ve gribe neden olan virüsler gibi bazı virüslerle savaşma yeteneğini arttırmaktadır. Yapısında bulundurduğu sülfürlü bileşikler sayesinde bağışıklığı güçlendirmekte, zararlı radikalleri uzaklaştırmakta ve doğal bir antibiyotik görevi görmektedir. Sarımsak mümkünse çiğ tüketilmelidir. Çiğ tüketilen sarımsağın daha etkili olduğu bilinmektedir.

Zerdeçal

Zerdeçal parlak sarı rengi ve acı tadı ile son dönemlerde popüler olan bir baharattır. Yapısında yüksek miktarda kurkumin bulundurmaktadır. Kurkumin antiinflamatuvar ve antioksidan etkileri bulunan  bir bileşendir. Bu bileşen güçlü bir iltihap önleyicidir. Özellikle birçok hastalığın temelinde iltihap olduğu düşünüldüğünde zerdeçalın oldukça güçlü bir bağışıklık güçlendirici olduğu görülmektedir.

Yaban Mersini

Yaban mersini üst solunum yolu enfeksiyonlarını iyileştirmede oldukça etkili olan flavonoidleri içerir. Bu flavonoidlerin başında antosiyanin gelmektedir. Antosiyanin solunum sistemin immün savunma sisteminde önemli bir rol oynamaktadır. Ayrıca yaban mersini serbest radikallerle savaşmada oldukça etkilidir. Böylece vücudun bağışıklık sistemini zayıflatacak etkenlerden korunmasına yardımcı olmaktadır.

Ispanak

Ispanak C vitamini açısından zengin bir besindir. Aynı zamanda bağışıklık sistemlerimizin enfeksiyonla mücadele yeteneğini artırabilen sayısız antioksidan ve beta karoten  içermektedir. Ispanağın besin değerini koruyabilmesi için mümkün olduğu kadar az pişmiş şekilde tüketilmesi gerekmektedir. Bununla birlikte, hafif pişirme A vitamini kullanılabilirliğini arttırır ve diğer besin maddelerinin oksalik asitten salınmasını sağlar.

Turunçgiller

Çoğu insan üşüttükten sonra C vitamini desteklerine yönelir. Çünkü bağışıklık sisteminizi geliştirmeye yardımcı olduğu herkes tarafından bilinmektedir. Turunçgiller bu aşamada akla gelen ilk besinlerdir. Turunçgillerin C vitamini içeriği oldukça yüksektir. C vitamini, beyaz kan hücrelerinin üretimini arttırdığı bilinmektedir. Bu hücreler enfeksiyonlarla savaşmanın bir numaralı anahtarıdır.

Popüler narenciye meyveleri şunlardır:

  • Greyfurt
  • Portakal
  • Mandalina
  • Limonlar
  • Misket limonu

Vücudumuz C vitaminini üretememekte ve saklayamamaktdır. Bu nedenle sağlık için günlük C vitamini alımı gerekmektedir. Neredeyse tüm narenciye meyveler C vitamini bakımından yüksek bir içeriğe sahiptir. Bu nedenle C vitamini kaynağı seçeneği bulunmaktadır.

Yeşil Çay

Hem yeşil hem de siyah çaylar, bir tür antioksidan olan flavonoidleri bol miktarda içerir. Yeşil çay özellikle epigallokateşin galat (EGCG) adındaki güçlü antioksidan içeriği ile dikkat çekmektedir. EGCG’nin bağışıklık fonksiyonunu arttırdığı çalışmalar sonucu gösterilmiştir. Fermantasyon işlemi siyah çayın içerisinde bulunan EGCG’nin çoğunu yok etmektedir. Öte yandan yeşil çay buğulanır ve fermente edilmez, bu nedenle EGCG içeriği  korunmaktadır.

Bitter Çikolata

Bitter çikolata, vücudun hücrelerini serbest radikallerden koruyarak bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olabilecek teobromin adı verilen bir antioksidan içermektedir. Serbest radikaller, vücudun yiyecekleri parçaladığında veya zararlı maddeler ile temas ettiğinde ürettiği moleküllerdir. Serbest radikaller vücudun hücrelerine zarar verebilmekte ve hastalığa katkıda bulunabilmektedir.

Potansiyel faydalarına rağmen, bitter çikolatanın kalori ve doymuş yağ içeriği yüksektir, bu nedenle ölçülü olarak tüketilmesi önemlidir.

Badem

Soğuk algınlığı önleme ve savaşma söz konusu olduğunda, E vitamini C vitamini kadar önemsenmemektedir. Ancak, E vitamini sağlıklı bir bağışıklık sisteminin anahtarıdır. E vitamini yağda eriyen bir vitamindir. Yağda eriyen bu vitaminin emilebilmesi için yağlı bir içerikle alınması gerekir. Badem başta olmak üzere birçok kuru yemiş yapısında hem yağ hem de E vitamini bulundurmaktadır. Böylece emilebilir kaliteli E vitamini kaynakları olarak adlandırılmaktadır. Yaklaşık 46 bütün kabuklu badem olan yarım fincan porsiyon, önerilen günlük E vitamini miktarının yaklaşık yüzde 100’ünü karşılamaktadır.

Birsen Gültekin

Merhaba ben Birsen Gültekin.Bezmialem Vakıf Üniversitesi 4.sınıf beslenme ve diyetetik öğrencisiyim.Sağlık ve beslenme ile ilgili her konuya çok ilgiliyim.Bu konudaki araştırma ve bilgilerimi anlatmak ve paylaşmaktan hoşlanırım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir