BilimCanlılarGenelHayvanlarMakaleler

Tarla Faresi ve Özellikleri

Google News Abone Ol

Fareleri hepimiz biliriz. Kimisine göre sevimli kimsine göre de sevimsiz olan bu farelerin bir çok türü vardır. Bunlardan biri olan tarla farelerinin özelliklerine bakmaya ne dersiniz?

Tarla Faresi

Tarla fareleri memeli ve kemirgen bir canlıdır. Vücutlarının alt yüzeyi beyazken üst yüzeyi gri-kahverengine sahiptir.Ortalama ömürleri ise 3-4 yıldır.

Tarla fareleri uzun kuyruğa ve uzun bir yüze sahip olup yanaklarından omuzlarına kadar inen küçük astarlı iki dış çene kesesi vardır.Bu kesecikler sayesinde yiyeceklerini taşıyabilirler ve istedikleri zaman keseden çıkarıp yerler. Ağız yapıları ve dişleri oldukça kuvvetlidir. Bir insan parmağını rahatlıkla koparabilirler.Bu koparmanın ardından dişlerinin körelebileceği düşünülürken aksine dişler kendilerini yenileyerek daha güçlü duruma gelir.

Tarla fareleri genelde ekili tarlalarda, ormanlık alanlarda yaşamaktadırlar. Toprağın altında yaşayan bu tarla farelerinin yuvalarında 4-12 delik bulunmaktadır. Bu delikler tarla faresinin faaliyetlerine göre değişmektedir. Örneğin, buldukları yiyecekleri bir deliğe koyarken uyuyacakları zaman başka bir deliğe girerler.

Ayrıca bu fareler  gündüze göre geceleri daha aktif çalışırlar.

Tarla farelerinin doğurganlığı ileri seviyededir.Bu yüzden çabuk çoğalabilirler. Her yıl 4-6 doğum yaparlar ve doğumda ortalama 5-8 yavru verirler. Yavrular doğumdan 15-20 gün sonra kendileri beslenir ve 2-3 ay sonra ergin hale uğraşırlar.

Bu fare türü yazın yeşilliklerle beslenmeyi tercih ederken kışın kuru yemi tercih ederler. Aynı zamanda  tarla fareleri arpa, buğday, yulaf, çavdar, mısır gibi tarla bitkilerine yani tüm bitkilere zarar veriler. Özellikle bu durumdan köylüler şikayet etmektedir. Çünkü onların mahsullerini yani tohumlarını, meyvelerini, köklerini yiyerek onlara zarar verirler. Peki ya bu durumdan korunmanın yolu ne olabilir?

Tarla Faresinin Zararlarını Nasıl Engelleyebiliriz?

  • Bu farelerin zararların korunmak için fare ilaçlamayla irtibata geçip Sağlık Bakanlığı onaylı ilaçlarla uygulama gerçekleştirmeliyiz.
  • Yaşam alanlarını küçültebiliriz.
  • Hayvanlardan(yılan, kedi, köpek gibi) yararlanarak onlardan korunabiliriz.

Ayrıca farelerin ne kadar zararlı yönleri olsa da yararlı yönleri vardır.Bunlardan ilki ekosisteme fayda sağlamalarıdır. Şöyle ki besin zincirine katkı sağlar yani bazı türleri yiyerek aşırı çoğalmasına engel olur ve bazı türlerde örneğin, yılan, leylek, atmaca gibi tarla farelerini yiyerek hayatta kalırlar. İkincisi ise farelerin insanlarla genetik yapılarının benzerliğidir.Bu durumda ilaç sanayisi ve tıp dünyası fareleri  kobay olarak kullanarak insanların zarar görmemesini ve ölmemesini engellemiş olur.

Eğer fareler hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için ”Fareler Artık Kontrol Altında! ” isimli makalemizi okuyabilirsiniz.

2 Yorum

  1. Umarım devamı gelir. Fareler ilginç ve araştırmaya değer hayvanlardır. Onlara çok şey borçluyuz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir