BilimBitkilerCanlılarGenelMakalelerSağlık

Tarçın Tüketimindeki Gizem

Google News Abone Ol

Eğer öğrenmede problem yaşıyorsanız ya da okuduğunuzu anlamak gibi problemler yaşıyorsanız belki de daha fazla tarçın yemelisiniz. Rush Üniversitesi’nden nörobilimci Dr. Kalipada Pahan ve VA Tıp Merkezi’nden Jesse Brown’ın yaptığı yeni bir araştırmada tarçın verilen farelerin labirentte daha çabuk yolunu bulduğu keşfedildi.

Asıl gizem ise tarçına aroması ve kokusunu veren sinnamaldehit ve birkaç maddeden geçiyor. Bu bileşenler karaciğerde metabolize olur.Sodium benzoate ve sinnamik asite yıkılarak, hemen sonrasında beyne giriyor. Bu beynin hafızadan sorumlu kısmı, hippokampüsün plastikliği uyarır. Tarçının koklanması bunun için yeterli değil, yenerek tüketilmesi gerekiyor.

Pahan tarçının öğrenciler gibi öğrenme kapasitesini sadece arttırmayacağını, yanı zamanda Alzheimer ve Parkinson hastalığını tedavisinde kullanılacağını umuyor. Dr. Pahan klinik çalışmaları beklemeden, her gece yatmadan önce 3,5 g tarçını balla karıştırarak tükettiğini belirtiyor. Klinik çalışmalar da planlandı. Öyle görünüyor ki, tarçın işe yarıyor.

Tarçın ve Kanın Pıhtılaşması

Fiziksel yaralanmalarda kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kanamayı durduran trombositler bazı durumlarda herhangi bir yaralanma olmamasına karşın damar içinde birikerek damar tıkanıklığına yol açabilir. Tarçının bu tehlikeli pıhtılaşma üzerine etkisi hakkında çok sayıda bilimsel araştırma bulunmaktadır. Tarçında bulunan “sinamaldehid” istenmeyen pıhtılaşmaları önlemektedir. Tarçının bu özelliği aynı zamanda iltihap önleyici olarak kullanılmasını sağlamaktadır.

Tarçın ve Mikroplar

Tarçın yağı geleneksel olarak doğal bir mikrop önleyici/temizleyici olarak kullanılmaktadır. Bu özelliği laboratuvar testleriyle de kanıtlanmıştır. Bakteri ve mantar hastalıklarının yayılmasını önler. Aynı zamanda gıda sektöründe, gıdalarda bakteri üretimini önlemek ve raf ömrünü uzatmak için kullanılmaktadır.

Tarçın ve Zayıflama

Besin lifi bakımından zengin olan tarçın yemeklerden sonra kendinizi daha uzun süre tok hissetmenize yardımcı olur. Tarçının kilo vermeye etkisi üzerine yapılan araştırmalarda, bu baharatın kan şekerini düzenleyeme yardımcı olmasının üzerinde durulmaktadır. Çünkü kan şekerinde yaşanan dalgalanmaların gıdalar yoluyla alından yağın vücut tarafından depolanmasını arttırdığı bilinmektedir.

Tarçın lösemi ve lenfoma hastalarında kanser hücrelerinin çoğalmasını azaltabilir. Kanın pıhtılaşmasını önleyici özelliği vardır. Uzun süre tüketilmeyecek yemeklere biraz tarçın serpmek ürünlerin raf ömrünü uzatır. Pastörize edilmemiş içeceklerde bulunan E.Koli bakterisine karşı kullanılır. Strese bağlı baş ağrısı ve migrene iyi gelir. Kan şekerini dengeleyerek kilo vermeye yardımcı olur.

Şule Kıyar

Konya da yaşamaktayım.Doğum tarihim 12.12.1997.Necmettin Erbakan Üniversitesi Biyoteknoloji Bölümü öğrencisiyim.Laboratuvar ortamlarına ve sağlık alanlarına çok meraklıyım.Gelişimde mantığı ön planda tutan ayrıca Canan DAGDEVİREN hayranıyım.Beni instagram sayfamdan takip edebilirsiniz :@sulekyr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir