Nedir Bu Otizm?
Otizm basit bir tanım olarak beynin gelişimini etkileyen bir rahatsızlıktır. Genellikle 3 yaş öncesinde başlar. Sosyal faaliyetlere ve iletişime büyük zarar verir. Sınırlı ve tekrarlanan davranışların nedeni olan ve beyin gelişimini engelleyen bir rahatsızlıktır. Son dönemlerde The Good Doctor, Mucize Doktor gibi bazı yerli ve yabancı diziler bu hastalığı konu alarak çekilmiştir. Bu da insanların otizme duyarlılığının artmasına sebep olmuştur. Gelin bu hastalığa biraz daha yakından bakalım.
Otizm Sebepleri
Aslında otizmin kesin bir sebebi yoktur. Yapılan son araştırmalara göre bazı genetik hastalıklar otizme sebep olabilmektedir. Yani kanser gibi bazı dış etkenlerin sonucu ortaya çıkan bir hastalıktan ziyade, kalıtsal olarak oluşuyor diyebiliriz.
Otizm Hastayı Nasıl Etkiler?
- Genelde otizm hastaları değişikliklerden hiç hoşlanmazlar
- Diğer insanlarla iletişim kurmada fazlasıyla zorluk yaşarlar.
- Uygunsuz veya sebepsiz yere güler/ağlarlar.
- Aşırı hareketli veya aşırı hareketsiz olabilirler
- Tehlikeye karşı duyarsızlardır.
- Göz temasını çok az veya hiç kurmazlar.
- Sürekli aynı aktiviteleri yapar, aynı oyunları oynarlar
- Bir soru sorulduğu zaman cevap vermek yerine kendisine sorulan şeyi tekrar ederler.
- Genelde yalnız kalmak isterler, fakat bir insana bağlandığında onu kaybetmekten korkarlar.
- İhtiyaçlarını belirtmekte zorlanırlar.
- Bir sebep yokken strese girebilirler.
- Temastan veya sevilmekten hiç hoşlanmazlar.
Otizm Tedavisi Nedir?
Otizmin kesin bir tedavisi maalesef ki günümüz şartlarında mümkün değildir. Fakat ilaçla hafifletilebilir, bazı bulgular kısmen düzeltilebilir. Naltrekson bu ilaçlardan bir tanesidir. Naltrekson, kendine zarar veren davranışlar üzerinde etkili olduğu, bu davranışlarda azalmaya yol açtığı tespit edilmiştir. Ayrıca bazı terapi metodları çocukların davranışlarını geliştirmeye odaklıdır.
Otizm Belirtileri Nelerdir?
Otistik olan çocuklar genellikle çevreleri ile olan ilişkilerinde bazı sorunlar yaşamaktadır. Bu kapsamda ise, sosyal etkileşim, iletişim ve davranış bozuklukları ortaya çıkmaktadır.
Bazı çocuklar erken bebeklik döneminde otizm belirtilerini göstermektedirler. Diğer çocuklarda ise kimi zaman, aniden içine kapanıklık ve agresif davranışlar sergilemeye başlaması ile birlikte, hastalığın diğer belirtilerini göstermeye başlayacaklardır.
Hastalığın ilerlemesi ve gösterdiği etkiler her çocukta farklı olmaktadır. Bu yüzden bu çocukların düzeylerini belirlemek biraz zor olabilmektedir. Genelde 18 ay öncesinde bir çocuğa otizm teşhisi koymak çok zordur. Fakat eğer bireyde otizm varsa, bu 3 yaşına kadar ortaya çıkar.