Times dergisi tarafından ilk olarak 2012 yılının en önemli icadı olarak tanımlanan ve Google tarafından duyurulan Google Glass, o dönem büyük ses getirmişti.
Google Glass
Google Glass, üzerinde optik bir ekran bulunan gözlük şeklindeki bilgisayardır. Tanıtıldığı ilk günden beri meraklı beklenen bu üstün özelliğe sahip deli gibi beklenen gözlük, katlanamıyor olması, fiyatı, şarj süresi ile hayal kırıklığı yaratmıştı.
Google pes etmedi ve 2017’in temmuz ayında Google tarafından güncellenmiş versiyonu ile karşımıza çıkan gözlük bilgisayar, bir grup araştırmacı tarafından otizmli çocukların iletişim becerilerini geliştirmesi ve karşıdakinin o an hissettiği duyguyu anlayabilmesi için optimize edildi. Bugünlerde otizmli çocuklar için kullanılıyor, 12 farklı aileden 14 otizmli çocuk üzerinde yapılan araştırmalar şu an pilot aşamasında fakat şu ana dek yapılan çalışmalar oldukça olumlu sonuçlar verdi.
Yeni Google Glass, otizmli çocuğun iletişim kurduğu kişinin yüz ifadelerini kaydediyor v görüntüleri cihaza bağlı olan akıllı telefona aktarıyor. Telefondaki uygulama ise yapay zeka yardımıyla, kmutluluk, hüzün, öfke, iğrenme, şaşkınlık, korku, aşağılama ve sakinlik olmak üzere sekiz ifade arasında ayrım yapabiliyor. Bu şekilde otizmli çocuk iletişim kurduğu kişinin beden dilini, jest ve mimiklerini rahatça anlamlandırabiliyor ve iletişimimin bir parçası haline gelebiliyor.
Otizmle ilgili daha ayrıntılı bilgi almak için aşağıdaki makaleleri de okumanızı tavsiye ederim.