Gattaca ya da Splice gibi aynı konuyu farklı şekillerde ele alan bilim kurgu filmleri gerçek olabilir gelecekte!
Japonya’da insan embriyosunda genetik değişiklik yapılması için bir taslak sunuldu. Taslakta önerilen kurallar embriyonun yalnızca araştırma amaçlı değiştirilmesine izin veriyor. Üreme amaçlı değiştirilmesi ise yasak.
CRISPR-CAS9 Kullanımı
Ülke araştırma için insan embriyolarının kullanımını düzenlese de şimdiye kadar DNA’larda kesin modifikasyonlar yapmak için CRISPR-CAS9 gibi araçların kullanımıyla ilgili özel bir kılavuz bulunmamaktaydı.
Taslak kurallar Kasım ayına kadar kamuoyunun eleştiri ve fikirlerine açık olacak. Düzenlemelerin kabulünün ardından önümüzdeki senenin başından itibaren çalışmalar yürürlüğe girecek.
Araştırmanın amacı ise; insanın erken gelişim döneminin aydınlatılması ve beraberinde kalıtsal hastalıklara yol açan genetik mustasyonların düzeltilmesine de olanak sağlayabilir.
Sapporo’daki Hokkai Gakuen Üniversitesi‘nde biyoetikçi olan Tetsuya Ishii, taslak kılavuzlar yayınlanmadan önce, Japonya’nın embriyoların gen değişimi konusunda tarafsız olduğunu söylemiş.
Birçok ülke, sadece reprodüktif olmayan yetişkin hücrelerde gen düzenleme araçlarının kullanılmasına izin veriyor fakat bu tarz bir düzenlemeyi yasaklamakta.
Dünya çapında araştırmacılar, insan embriyolarında gen düzenlemesi üzerine çalışmalar yayınlamışlardı. Çalışmaların bir kısmı Çin ve ABD’de yapıldı. Zaten halihazırda etik açıdan tartışmalı olan bu konunun bir de öjeni kaygısı bulunmakta. Sağlık ve bilimsel konuların aydınlatılmasının yanı sıra 2. Dünya Savaşı sırasında çokça gündeme gelen üstün ırklar yaratılmasına (öjeni) yönelik çalışmalar için kullanılabileceğine dair de kaygıları beraberinde getiriyor.