Bilim Kurgu Ve Bilim Birbiri İle Bağlantılı Mı?
Daha önce “Bilim Nedir?” adlı yazımızda bilimi tanımlamaya ve anlamaya çalışmıştık. Öncelikle o yazımızı da okumanızı tavsiye ederim. Günümüzde bilim deyince akılın sınırlarını zorlayan ifadeler geliyor. Bunun böyle olmasının sebebi aslında bilimin hayal gücüne dayalı olarak gelişebilmesi, hayal gücünün ve merakın bir sonucu olmasıdır.
Kurgu; aslında olmayan şeylerin, akıl kullanılarak zihinde oluşturma yöntemidir. Burası kilit nokta aslında. Çünkü bilimin gelişmesi için gerekli olan hayal gücü kurgudan geliyor. İnsan “Acaba mı?” düşüncesi ile hayal ederek çalışmaları başlatmış oluyor zaten bir bakıma.
Yakın veya uzak bir gelecekte, bilim ve teknoloji unsurlarını kullanarak hikaye oluşturma sanatıdır. Günümüzde ve yakın geçmişte bilim kurgu üzerine oldukça film çekilmiştir. 50’li yıllarda bu şekilde kurgulara, “Bilim Kurgu” denemek uygun görülmüştür.
Çağdaş bilim verilerine dayanarak oluşturulan kurgu ve gelecekle alakalı olarak bilinen bilim kurgu, özellikle son zamanlarda oldukça rağbet görmektedir. Bununla doğru orantılı olarak da bu alana yönelim oldukça artmaktadır. Ee, haliyle de bu durum bilim kurgunun ve dolayısıyla bilimin gelişmesine katkı sağlamaktadır.
Zamanında “Uzay Yolu” gibi bir çok filme konu olan kurgu, insanlar tarafından oldukça beğenilmiştir. Çünkü insan doğası genel olarak bilim ve teknolojinin sınırlarını keşfetmeye sempati ile bakmaktadır.
Az çok kitap okuyanlar onu tanır. Çünkü o günümüzde bilim kurgunun ilk öncüsü olarak sayılmaktadır. Evet, Jules Verne‘den bahsediyorum.