BilimGenelMakaleler

Süpernova Nedir?

Google News Abone Ol

Süpernova Nedir?

Süpernova, büyük yıldızların enerjisinin biterek patlamasına verilen isimdir. Süpernova patlamaları büyük kütleli yıldızların çökmesi sırasında da meydana gelebilir. Bir süpernovanın parlaklığı, Güneş‘in parlaklığının milyarlarca katı olabilir. Süpernovalar patlama sürecinde içinde bulunduğu gökadanın da aşırı derecede parlamasına neden olurlar. Süpernovanın parlaklığını yitirmesi haftalar ya da aylar sürebilir. Bu süre zarfında yaydığı enerji, Güneş’in tüm hayatı boyunca yayacağı enerjiden fazla olabilir.

Süpernova Patlamaları

Bu patlamalarla evrenin bir noktasından diğer noktasına madde taşınır. Patlama sonucu dağılan yıldız atıkları, evrenin başka köşelerinde birleşerek yeni yıldız ya da yıldız sistemi oluştururlar. Bizim Güneş Sistemimiz de eski zamanlarda gerçekleşmiş süpernova patlamaları sonucunda oluşmuştur.

Şimdiye kadar gözlemlenmiş en parlak süpernova, 18 Eylül 2006 tarihinde R.Quimley ve P.Mondol tarafından gözlemlenmiş SN2006gy süpernovasıdır. Bu patlamanın bizim Dünya‘mıza olan uzaklığı 238 milyon ışık yılı uzaklıktadır. Yani; patlama 238 milyon yıl önce olmuştur.

Süpernova Kalıntısı Nedir?

Süpernova patlamalarından arta kalan gaz ve toz bulutlarına süpernova kalıntısı denilmektedir. Süpernova patlamaları, çok nadir gerçekleşir. Samanyolu Galaksisinde yaklaşık her 50 yılda bir süpernova patlaması olduğu tahmin edilmektedir.

Sabriye Zeynep Burakgazi

2001 yılında Bingöl'de doğdum. Rize'de yaşıyorum. Yeni şeyler öğrenmeyi ve insanlarla paylaşmayı seviyorum. İlgi alanım genellikle kimya, biyoloji ve astronomi üzerine. Bu sitede öğrendiğim ve insanlarla paylaşmak istediğim konuları yazıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı