Güneş, bir galaksi içinde yer alan mütevazi bir yıldızdır. Dünya’mıza en yakın yıldızdır. Güneş, plazma halindedir. Katı değildir. Güneş gazlardan oluşmuştur. Fakat Güneş sistemindeki diğer gök cisimlerinin toplamının 750 katı madde vardır. Güneş’e bakarken gördüğümüz parlak kısmın adı ışık küredir.
Güneş’in Özellikleri Hakkında Bilgiler
Işık küreye fotosfer de denilmektedir. Işık küreyi gazlardan oluşan bir atmosfer sarmaktadır. Işık küredeki çoğu zaman bulunan koyu renkli bölgelere “Güneş Lekeleri“ denir. Güneş lekelerinin faaliyeti yaklaşık 11 yılda 1 en şiddetli noktasına ulaşmaktadır. Bazen Güneş lekeleri manyetik güçler oluşturarak Dünya‘yı etkiler.
Güneş’in yaşı tahmini olarak 4,57 milyar yıldır. Güneş’in Dünya’ya olan uzaklığı 149,5 milyon km’dir. Bu mesafeden Güneş’in ışığı bize yaklaşık 8,31 dakikada ulaşır. Güneş’in çekim kuvveti, Dünya yer çekiminin 28 katıdır.
Güneş’in çapı, Dünya’nın 109 katı yani 1,392.106. 10 üzeri 6’dır.Güneş’te en fazla Hidrojen bulunur. Bunun yanında sırayla; Helyum, Oksijen, Karbon, Demir, Kükürt, Neon, Nitrojen, Silikon, Magnezyum bulunur. Güneş, bu sıcak gazlardan oluşur ve bu yüzden çevresine ısı ve ışık şeklinde radyasyon yayar. Güneş, orta büyüklükte bir yıldızdır. Tek başına Güneş, Güneş Sistemi’nin yüzde 98’ini oluşturur.
Güneş, kendi ekseni etrafındaki tam turunu yaklaşık 25 günde tamamlar. Ayrıca Güneş’in yüzey sıcaklığı 5500 derece (5.780K) ve çekirdeğinin sıcaklığıysa, 15,6 milyon derecedir. En sıcak yıldız yaklaşık 100.000 K, en soğuk yıldız yaklaşık 6000 K’dir. Güneş’in bu sıcaklıkta olması, Güneş’in beyaz olduğu anlamına gelir.
Güneş’ten çıkan enerjinin sadece 2,2 milyarda 1’i yeryüzüne ulaşır. Geriye kalan enerjiyse uzaya dağılır ve uzayda kaybolur. Güneş 1 saniyede 600 milyon ton Hidrojeni Helyuma dönüştürür. Bu süreçte sadece 4 milyon ton kütle açığa çıkmaktadır. Böylesine yüksek miktarlarda hidrojen tüketmesine rağmen Güneş, 5 milyar yıl yaşamıştır ve 5 milyar yıl daha yaşayacağı tahmin edilmektedir. Güneş hemen hemen mükemmel küre şeklindedir.
Kutuplar arası çap ile ekvator çapı arasında yalnızca 10 km’lik bir fark bulunur. Gezegenlerin çoğunda olduğu gibi Güneş’in belirli sınırları yoktur. Ancak Güneş’in belirgin bir iç yapısı bulunur. Güneş, yaşamının çoğunda enerjiyi Hidrojeni Helyuma çeviren nükleer füzyon ile elde eder. Çekirdek, füzyon ile önemli derecede ısı oluşturan tek yerdir. Çekirdekte oluşan enerji, Güneş’in katmanlarından geçerek Güneş ışık küresine ulaşır ve buradan uzaya dağılır.
Güneş’in Tahmini Sonu
Güneş, galaksimizde bulunan yıldızların yüzde 85’inden daha parlaktır. Güneş’in kütlesi çoğu yıldıza göre küçüktür. Küçük kütlede olması, süper nova olarak patlamasını engeller. Bunun yerine 5-6 milyar yıl içinde kırmızı dev aşamasına girecektir. Bu aşamaya girdikten sonra termal titreşimlerle Güneş’in dış katmanlarından kurtularak bir gezegen bulutsu oluşturmasına sebep olacaktır. Geriye sadece yıldız çekirdeği kalacaktır. Bu yıldız çekirdeğinin sıcaklığı da oldukça yüksektir. Bu çekirdek milyarlarca yıl boyunca soğuyup beyaz cüce olacaktır. Bu evreden sonra da yok olacaktır.