BilimGenelMakalelerSağlık

Sporcu Beslenmesi ve Protein

Google News Abone Ol

Sporcularda Fazla Protein Alımı Kas Kütlesini Arttırır mı?

Günümüzde sporcuların en yaygın hatalarından birisi fazla protein alımıdır. Tüm sporcular ” yağ kütlesinin yerini kas kütlesiyle doldurmak” gibi bir planla başlayıp her egzersiz sonrası değişik yollara başvurarak kendilerine bilinçli-bilinçsiz protein yüklemesi yapmaktadır.

Ancak bilinmesi gereken en önemli şey; insan organizmasındaki proteinlerin temel görevleri yapım ve onarım olup, sadece karbonhidrat ve yağ olmadığı zamanlarda enerji yapımı için kullanılırlar. Yani proteinler sadece çok uzun süreli egzersizlerde enerji kaynağı olarak kullanılırlar. Bakınız; Sporcu Gıdası: Whey Proteini

Hangi Durumlarda Protein Alımı Arttırılmalıdır?

Özellikle egzersize yeni başlayan kişilerin, protein alımlarının ilk 3-4 hafta arttırılması, kas fibrillerinin gelişimini arttıracağından dolayı önerilmektedir. Ancak bu dönemlerde alınan aşırı proteinin kas gelişimine etkisi olmadığı araştırmalarda gösterilmiştir. Bu dönemde oluşan kas kütlesindeki artışın, antremanın etkisi ile olduğu bilinmektedir. Bakınız; Kas Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Tüm bunlara ek olarak büyüme ve gelişme çağında olan çocuklar için protein alımı çok önemlidir ve protein gereksinmesi artmıştır. Bu dönemde yumurta, süt, yoğurt, peynir ve et tüketimi özellikle arttırılmaktadır. Gerekiyor ise yağsız veya yağı az seçenekler tercih edilmelidir.

Yani büyüme ve gelişme dönemini tamamlamış sporcularda gereksinimden fazla alınan protein kas dokusu gelişimine neden olmaz.

Gereksinimden Fazla Alınan Protein Ne Olur?

  • Bireyin gereksiniminden fazla alınan protein, vücutta bir protein deposu olmadığından, yağa çevrilerek adipoz dokuda depolanacağı için; şişmanlamaya ve böbrek yükünün artmasına neden olur. Bu nedenle beslenmeye ek olarak protein- aminoasit suplemenlerinin alınmasının yararlılığı tartışmaya açıktır.
  • Fazla protein tüketimi enerji ve doymuş yağların fazla alınmasıyla ilgilidir.
  • İdrarla kalsiyum kayıplarını arttırır.
  • Bebeklerde, karaciğer ve böbrekleri yorar.
  • Bazı B vitaminlerinin gereksinimini arttırır.
  • Dehidrasyon riskini arttırır. (Fazla protein alımının, proteinlerin atım ürünü olan ürenin vücuttan uzaklaştırılması için idrar çıkışını arttırmakta, böylece vücutta daha fazla sıvı kaybedilmekte ve dehidratasyona neden olmaktadır.)

Kaynakça;

  • Prof. Dr. Ayşe Baysal / Beslenme Kitabı / Hatipoğlu Yayınları / 17. Baskı

Seyhun Gür

18.11.1999 Adana doğumluyum. Kırıkkale Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 3. Sınıf olan bir Diyetisyen adayıyım. Mesleğimle ilgili araştırmalar yapmak ve paylaşarak öğrenmekten zevk aldığım için bu platformdayım. Amacım; doğru bilinen yanlışları düzelterek sağlıklı bir toplum oluşturmaya katkı sağlamak.

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir