BilimGenelMakalelerSağlık

Parkinson Hastalığı Belirtileri ve Tedavisi

Google News Abone Ol

Bir motor bozukluk olan Parkinson, ilerleyici bir beyin hastalığı olup, yaş ilerledikçe daha sık rastlanır. Hastalığın rastlanma sıklığı, 65 yaşında %1, 85 yaşında %5 kadardır. A.B.D toplumunda, yaklaşık 1milyon insanda mevcuttur. Bu sayının Türkiye’de yaklaşık 120 binden fazla olduğu düşünülmektedir.

Parkinson Belirtileri ve Sebebi

Belirtileri:

  • Kas titremeleri
  • Denge bozukluğu
  • Eğilmiş duruş
  • Ayakları sürükleyerek yürüyüş

Ayrıca, yüz kasları ifadenin anlaşılmasını güçleştirecek şekilde sabitleşmiştir.

  • Belirtileri, orta beynin bazal çekirdeklerindeki sinapslarda normalde dopamin salgılayan nöronların ölümüyle ortaya çıkar. Alzheimer hastalığında olduğu gibi, protein tortuları birikir.

Birçok Parkinson olgusunda, hastalığın daha çok görece genç bireylerde ortaya çıkan ender bir tipinin genetik temeli olduğu bilinmektedir. Mutasyonların moleküler incelenmesi, bu erken oluşan Parkinson hastalığının, belirli mitokondriyal işlevler için gerekli genlerdeki bozukluğa bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Araştırıcılar, mitokondrilerdeki bozuklukların da daha sık rastlanan ve geç dönemde ortaya çıkan tipte rolü olup olmadığını incelemektedirler.

Tedavisi

Günümüzde Parkinson hastalığının tedavisi yoktur. Belirtilerle başa çıkma açısından, beyin ameliyatları, beynin derin uyarılması ve kan-beyin bariyerini geçebilen ve merkezi sinir sisteminde dopamine dönüştürülebilen bir molekül olan L-dopa gibi ilaçlar, denenen bazı yöntemlerdir. Potansiyel bir tedavi, dopamin salgılayan nöronların orta beyinde ya da bazal çekirdeklerde, merkezi sinir sistemine nakledilmesidir. Bu girişimin laboratuvar çalışmaları ümit vermektedir: Deneysel olarak sıçanlarda oluşturulan Parkinson hastalığını taklit eden belirtiler, dopamin salgılayan nöronların nakledilmesiyle kontrol altına alınmıştır. Bu yenileyici girişimin insanlarda da kullanılıp kullanılmayacağı, modern beyin araştırmalarındaki önemli bir çok sorudan biridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir