BilimGenelMakaleler

Nefes Almadan Yaşamak Mümkün Mü?

Google News Abone Ol

ABD’nin Boston Eyaleti‘ndeki bir çocuk hastanesinde, kana oksijen enjekte edilebilecek mikro parçacıklar geliştirildi. Bu parçacıklar solunum yapmadan kana oksijen sağlayabilecekler. Bu teknoloji ile solunum yetmezliği nedeniyle hayatı tehlikede olan hastalar 30 dakikaya kadar hayatta tutulabilecekler. Bu sürede, solunum yetmezliği nedeniyle gerçekleşen kalıcı beyin hasarlarını engellemek veya kalp krizi risklerini azaltmak mümkün olabilecek. Bu yeni buluşun yalnız tıp değil, askeri ve diğer birçok alanlarda da kullanılabilmesi bekleniyor.

Nefes Almadan Yaşamak Mümkün Mü

Nefes Almadan Yaşamak Mümkün Mü Oluyor?

Bu mikro parçacıklar, lipid katmanlarıyla kaplı oksijen gazından oluşuyor. Boyutları 2-4 mikrometre olan bu mikro parçacıklar, alyuvarlara kıyasla kana 3-4 kat fazla oksijen verebiliyorlar. Bu yöntem hastanın damarına yapılan enjeksiyon ile gerçekleştiriliyor.

Araştırmayı başlatan Dr. John Kheir, Boston Çocuk Hastanesinin kardiyoloji bölümde çalışıyor. O ve ekibi projesine, 2006 yılında zatürre bir genç hastanın solunum yetmezliği sonucunda hayatını kaybetmesinin ardından başladılar. Genç hastanın akciğerleri kanla doldu ve kalp krizi geçirmeye başladı. Doktorların akciğerdeki kanı boşaltması 25 dakika sürdü. Daha fazla dayanamayan hasta hayatını kaybetti. Bu trajik olay sonucunda milyonlarca hayatı kurtarabilecek, tıpta çığır açacak buluş için ilk adım atılmış oldu.

Belki de ilerleyen zamanlarda su altında da nefes almadan uzun yollar kat edebilecek kadar yüzebileceğiz, kim bilir. Bunun gibi çalışmalar astım hastalığı tedavisine ışık tutabilir. Astım hastalığı hakkında bilgi edinmek için “Astım Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Feyza Saat

Ankara'da yaşıyorum. Radyoterapi bölümü mezunuyum. Şuan Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. Araştıma yapmayı, yazmayı ve bunları başkalarıyla paylaşmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir