BilimGenelMakalelerSağlık

Meme Kanseri ve Prostat Kanseri

Google News Abone Ol

Meme Kanseri

Meme kanseri maalesef ki günümüzde kadınlarda çok sık (her sekiz kadından biri) rastlanılan bir kanser türüdür. Meme dokusunun herhangi bir yerinde kanserli hücre oluşumu ve kontrolsüz biçimde çoğalması ile meydana gelir. Vücudun diğer bölümlerine de sıçrayabilir. Kanser memede genellikle ağrısız bir şekilde büyüyen bir kitle ile hissedilir. Nadir olarak şişlik, tahriş, meme ucunda içe dönme gibi belirtilerde gösterebilir.

Meme kanseri oluşumunda genetik faktör önemlidir. Genetik yapının, yaşlanma etkisi ile ortaya bozukluklar çıkarması sonucu oluşur. Tabii ki her yaşlanma genetik bozukluğa sebep olmuyor.

Meme kanserinin %9’luk kısmı aileden kaynaklanmaktadır. Ailesinde, özellikle birinci dereceden ve anne tarafından bir yakınının meme kanseri olması kişide meme kanseri olma olasılığını başkalarına göre 3-4 kat arttırmaktadır.

Kimlerde Meme Kanseri Riski Vardır?

Kadınlarda meme kanseri genel olarak östrojen hormonunun normalden fazla salgılanması durumunda risk oluşturmaktadır.

  • 55 yaşından sonra menopoza giren kadınlar ve erken yaşta regl olan kadınlar yaşamları boyunca diğer kadınlara göre daha fazla östrojen hormonu salgılarlar ve kanser riskini artırır.
  • Menopoz sonrası hormon tedavisi gören kadınların kullandıkları ilaçlar menopozla gelen sıkıntıları ortadan kaldırmayı amaçlar ve bu ilaçlar östrojen hormonu içermektedir. Aynı şekilde doğum kontrol hapları da östrojen hormonu içermektedir ve kanser riskini artırmaktadır.
  • Menopoz sonrası aşırı yağlı besinler tüketmekle beraber alınan aşırı kilolar meme kanseri riskini artırmaktadır.
  • Alkollü içecekleri fazla miktarda tüketmek östrojen hormonunun yüksek düzeyde salgılanmasına sebep olmaktadır ve bu da aynı şekilde kanser riskini artırmaktadır.
  • Ayrıca ilk doğumunu 30 yaşından sonra yapan kadınların ve sebebi bilinmemekle birlikte uzun boylu kadınlarında bu riski taşıdığı söylenmektedir.

Erkeklerde Meme Kanseri Olur Mu?

Maalesef ki meme kanserine erkeklerde yakalanabilir. Erkeklerde de kadınlarda olduğu gibi meme dokusu bulunmaktadır. Elbette erkeklerde bulunan meme dokusu kadınlardan çok daha azdır ve kanserli hücreler oluşabilir. Meme dokusunun az olması sebebi ile kanser hızlı bir şekilde yayılır ve ileri evrelerde fark edilir. Meme kanseri erkeklerde kadınlara oranla daha fazla ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir.

Bu durumda sadece kadınlar değil erkeklerde ayda bir defa mutlaka meme muayenesi yapması gerekmektedir.

meme kanseri

Prostat Kanseri

Prostat kanseri, prostat bezinde kanserli hücre oluşumu ve hücrelerin kontrol dışı büyümesiyle meydana gelmektedir. Kanserli hücre prostatı çevreleyen kapsülden dışarı çıkarak prostat dışına da yayılım göstermektedir. Lenf sistemi ve kan dolaşımı ile vücudun diğer bölümlerine de yayılım gösterebilir.

Ne yazık ki prostat kanseri sinsi bir kanser olarak tanımlanmakta ve erken evrelerde kendi belli edecek bir etki göstermemektedir. Genellikle hastalar idrar yapma güçlüğü, menide veya idrarda kan görülmesi, kasık bölgesinde rahatsızlık hissi, kemik ağrıları, ereksiyon bozukluğu, boşalma esnasında ağrı gibi şikayetler ile kliniğe başvurmaktadır.

Hastalığın erken teşhisinin ölüm riski oranı azaltılması sebebi ile erkeklerin düzenli olarak doktor kontrollerine gitmeleri önemlidir.

prostat kanseri

Kimler Prostat Kanseri Olur?

  • 50 yaşından büyük erkeklerde akciğer kanserinden sonra görülebilir.
  • 65-75 yaşları arası erkeklerde görülebilir.
  • Ailesinde, özellikle birinci dereceden akrabalarında prostat kanseri olan kişilerde prostat kanserine yakalanma riski yüksektir.

Bu kanser tipinin ortaya çıkma sebebi henüz kesinleştirilmiş olmamakla birlikte genetik olabileceği düşünülmektedir. (prostat kanseri hastaların genellikle birinci dereceden akrabalarının da prostat kanseri olduğu tespit edilmiştir.)

Erkekler Meme Kanseri Oluyor, Peki Kadınlar Prostat Kanseri Olur Mu?

Erkeklerde bulunan prostat bezinin kanserli hücre oluşturması ile meydana gelen bu kanserin kadınlarda da görülmesi için kadınlarda da prostat bezinin olması gerekmektedir. Neyse ki kadınlarda prostat bezi bulunmadığından kadınlar prostat kanseri olmazlar.

Gizem Tutkun

Merhaba, ben Gizem. İstanbul'da yaşıyorum, Üsküdar Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde tam burslu olarak okuyorum. Öğrenmek için öğretmenin iyi bir adım olduğunu düşünüyorum.

2 Yorum

  1. Gizem Hanım, ilgiyle takip ediyorum. Seçtiğiniz konuları çok güzel ele alıyorsunuz. Başarılarınızın devamını diliyorum .

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir