BitkilerCanlılarGenelMakaleler

Kışın Sevilen Meyvesi: Mandalina

Google News Abone Ol

Özellikle mevsim geçişlerinde gelişni dört gözle beklediğimiz sadece tadı değil kokusuyla da büyüleyen o güzel meyve. Hepimiz C vitamini açısından zengin olduğunu bildiğimizden gripte ilk iş mandalinaya koşarız. Peki bir de bilimsel mercekle bakalım.

Tanımı

Ilıman iklimde yetişen, turunçgillerden portakala çok benzeyen, Botanik adılata Citrus Reticu olan bir ağaç meyvesidir. Sarı, turuncu renklerde olabilen mandalina, kabuğu kolay soyulan ve dilim dilim ayrılan, sulu, tatlı, hoşa giden kokulu, lezzetli, bolca C vitamini içerip bağışıklığımıza güzel yatırımlar yapan bir meyvedir. Yerli, nova, satsuma, king, klementin gibi çeşitleri vardır. Ancak her zaman söylediğimiz gibi bizim için en faydalısı bahçeden tabağımıza geldiğini gördüğümüzdür. Mandalina meyvesi genelde taze olarak yenildiği gibi, reçeli, marmeladı, meyve suyu yapılarak da tüketilir.

Vücuda Etkileri

Mandalina meyvesinin içeriğine baktığımızda; 100 gramında 0.8 gram protein, 11.6 gram karbonhidrat, 0.2 gram yağ, 0.5 gram lif(posa), 18 mg fosfor, 49 mg kalsiyum, 0.4 mg demir, 126 mg potasyum, 7.8 mg magnezyum, 114 mcg A vitamini, 60mcg B1 vitamini, 200 mcg B2 vitamini, 100 mcg B3 vitamini, 67 mcg B6 vitamini ile 7.4 mcg folik asit ve 31 mg C vitamini vardır. Enerjisi yaklaşık 50 kilokaloridir.

  • Antioksidan maddelerle bedenin kansere yakalanma riskini azaltır. Bakınız; Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Besinler
  • Yüksek orandaki potasyum ile yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.
  • Hepimizin bildiği gibi içerdiği zengin C vitaminiyle, vücudumuzun hastalıklara karşı direnme gücünü arttırır.
  • Kalp hastalıklarına karşı yararlıdır.
  • Kötü kolesterol düzeyini düşürür.
  • Kılcal damarlardaki kan dolaşımını hızlandırır.
  • Sakinleştirici olup uykusuzluğa iyi gelir.

Tüketilirken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar; içeriğindeki beyaz kabuğunu elden geldiğince az soymak böylece posa değerini kaybetmemek, ayrıca diğer çoğu meyve sebze gibi besin ögelerini çabuk kaybettiğinden çabuk ve doğal tüketilmeli. Meyve sebze tüketiminde genel kuralımız bu nadide kış meyvesi için de geçerli olmakta ve suyunu sıkmak yerine posa içeriğine ve zengin vitaminlerine zarar vermeden meyveyi tüm tüketip faydasını en üst düzeyde tutmalıyız.

Sağlıkla kalın..

Kaynakça

  • Hikmet Yaşar- Suat Melek / Beslenme ve Besinler/ Hatipoğlu Yayınları/ 1. Baskı

Seyhun Gür

18.11.1999 Adana doğumluyum. Kırıkkale Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü 3. Sınıf olan bir Diyetisyen adayıyım. Mesleğimle ilgili araştırmalar yapmak ve paylaşarak öğrenmekten zevk aldığım için bu platformdayım. Amacım; doğru bilinen yanlışları düzelterek sağlıklı bir toplum oluşturmaya katkı sağlamak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir