İnsanların karşılaştığı en ölümcül rahatsızlıklardan biri kalp krizidir. Kalp kasında oluşan hasar sonrasında troponin seviyesi kanda yükselir. Bu maddenin önceden belirlenmesi ile kalp krizi tahmini yapılarak ölüm riskinin en aza indirgenmesi önemlidir. Vücut içinde ölçülen troponin farklı mekanizmalar ile akıllı telefonlara iletilmesi için pek çok kurumda çalışmalar devam etmektedir. Troponin seviyesinin belirlenmesi için elektrokimyasal sensör ile birlikte mikroişlemci de kullanılmaktadır.
Kalp Krizi Riskini Önceden Tahmin Edebilen Biyosensör
IoT, telekardiyoloji telekomünikasyon teknolojisi gibi farklı teknikler kullanılarak gerçek zamanlı izlenim sağlanabilmektedir. Ülkemizde ise Pamukkale Üniversitesinde bor nitrür kuantum nano parçacıklarla kalp krizi riskini önceden tahmin edebilen biyosensör geliştirilmiştir. Nanoteknolojik esaslı biyosensörlerin geliştirilmesi, elektrokimyasal sensörlerin hazırlanması, çevre açısından bunların değerlendirilmesi gibi birçok konuda çalışmalar yapılarak sensör geliştirilmiştir.
Geliştirilen elektrokimyasal biyosensörün, şimdiye kadar kullanılan kan testlerinden önemli farklara ve avantajlara sahip olduğu bilinmekte, bundan dolayı seçiciliği yüksek ve hızlı cevap alabilen biyosensörün kalp krizi gibi önemli sağlık risklerini önceden tahmin ederek ölüm riskinin azalmasını sağlayacağını, tedaviye başlama zamanı ve uygun tedavi konusunda yol gösterici olacağı ifade edilmiştir.