BilimGenelMakalelerTeknoloji

Nanoteknoloji Nedir?

Google News Abone Ol

Nanoteknoloji terim olarak, maddenin atomik, moleküler, ayrıca supramoleküler seviyede kontrolüdür. National Nanotechnology Initiative ise nanoteknolojiyi “en az bir boyutunun büyüklüğü 1’den 100 nanometreye kadar olan maddenin kontrolü” olarak tanımlar. Bir nanometre, metrenin milyarda biri kadardır. Günümüzde atom ve moleküllerin kontrolü ile makro-ölçek ürünlerin imalatında kullanılır.

Nanoteknoloji Nedir?

Yer bilimi, organik kimya, moleküler biyoloji, yarı iletken fiziği, mikro fabrikasyon gibi bilim alanlarında yeri oldukça büyüktür. Gelişmekte olan ve kullanım alanı her geçen gün artan bu teknoloji için  ABD 3,7 milyar dolar, Avrupa Birliği 1,2 milyar dolar, Japonya 750 milyon dolar yatırım yapmıştır.

Nanoteknolojide atom üstüne atom koyarak veya mevcut maddelerin moleküler yapısını değiştirerek yeni maddeler oluşturmak amaçlanır. Sistemi atomik boyutlara indirerek yapılan çalışmaları kapsar.

Sistem atomik boyutlara ulaştıkça olaylar daha belirgin hale gelir. Bununla birlikte nanometre aralığına ulaşıldığında meteryallerin bazı özelliklerinde değişme gözlenir. Örneğin, aleminyum gibi kararlı madde yanıcı hale gelebir, bakır gibi opak madde şeffaf hala gelebilir, altın gibi çözünmeyen ve inert olan madde çözünür ve katalizör işlevi görecek hale gelir. Bu etkiye kuantum boyut etkisi denir ve kuantum alanı olarak tanımlanır.

Nano-ölçeğe düşürülen meteryaller birçok uygulamaya olanak sağlar. Bu nano-ölçekteki maddelerin davranışlarını anlamak ve kuantum alan sırlarını çözmek gelecekte yeni bir nanoskopik dünya ile bağlantı kurmamızı sağlayabilir.

nanoteknoloji nedir

Nanoteknoloji Kullanım Alanları Nelerdir?

Nanoteknolojiye örnek olarak nanoteknolojik güneş kremleri verilebilir. Boyutları 100 nm’den daha küçük olan ve kana karışma riski bulunmayan küçük metal oksitler, cildin ölü tabakasının altına girmeleriyle 24 saat boyunca cildi güneşten gelen zararlı ışınlara karşı koruyabiliyorlar.

Fotokatalitik ve hidrofilik cam yapımında da nanoteknoloji kullanılıyor. UV ışık cama vurduğunda nano parçacıklar uyarılıyor ve camdaki organik birleşikleri çözüyorlar. Su ve camın birleşmesi ile su dengeyle yayılıyor ve cam temizlenmiş oluyor. Bunların dışında akıllı giysiler, kir tutmayan ayakkabılar, renk değiştiren otomobiller, varis çorapları, nano bilgisayarlar gibi birçok örnek verilebilir. Ayrıca sağlık alanındaki gelişmeleri hızla devam etmektedir.

Bu kadar geniş kullanım alanı ile tamamıyla faydalı görünen bu teknolojinin de riskleri yok değil. Suya karışan veya uçuşan atık nano parçacıkların solunum veya sindirim sistemine karışması kanser başta olmak üzere birçok sağlık sorunu riskini beraberinde getiriyor. Konu ile ilgili çalışmalar devam ediyor. En kısa zamanda bu sorunun bir şekilde çözüme kavuşturulması bekleniyor.

Feyza Saat

Ankara'da yaşıyorum. Radyoterapi bölümü mezunuyum. Şuan Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünde öğrenciyim. Araştıma yapmayı, yazmayı ve bunları başkalarıyla paylaşmayı seviyorum.

2 Yorum

  1. Nanoteknoloji için amaçların ve nedenlerin sıralandığı başarılı bir yazı olmuş. Doğrusu nanoteknoloji hakkında pek az şey biliyormuşum. Nanoteknoloji dendiğinde inşaat sektörü, tasarım malzemeler geliyor insanin aklına ama daha neler neler farklı alanlarda kullanıldığına şahit oldum bu makale ile. Bu siteyi seviyoruz ve bu tur yazıların devamını bekliyoruz.

    1. Söylediğiniz gibi nanoteknoloji çok yaygın bilinen bir konu değil. Araştırmacı ve öğrenmeye açık tarzınızı taktir ederim ve bu degerli yorumunuz için de teşekkür ederiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı