Dünyanın ilk gen düzenlenmiş bebeklerinin ortaya çıkışında sorumlu olan ve bu yüzden de hakkında soruşturma başlatılan Çin’li bilim insanı ilk kez uluslararası bilim insanı ve etik bilimci kitlesine yönelik çalışmanın ayrıntılarını kamuoyuna açıkladı.
Hong Kong’da düzenlenen İnsan Genomu Düzenlemesi hakkındaki ikinci Uluslararası Zirve’de bir sunumda, HIV enfeksiyonları ile ilgili olan CCR5 genini CRISPR Cas9 ile etkisiz hale getirilerek üretilen dünyanın ilk ikiz bebekleri Lulu ve Nana hakkında açıklamalar yapıldı.
Bir Genetiği Düzenlenmiş Bebek Daha Geliyor
Bunun yanı sıra deneyleri büyük ölçüde gizli olarak gerçekleştirildiği ve çalışmayı tanımlayan bir makalenin bilimsel bir dergide incelenmekte olduğu da açıklamalar arasında yer aldı. Bununla birlikte araştırma sorumlusu He Jiankui’un kendi ile gurur duyduğu da gözlerden kaçmadı. Ayrıca bir başka gen düzenlenmiş bebeğin gelecek yıl üretilebileceğini açıkladı. Bu konu ile ilgili çalışmalara başladığını da açıklamasına ekledi.
Etik Sorunlar Ortaya Çıkabilir
Birçok ülkede etik dışı olarak kabul edilen genetiği düzenlenmiş bebekler ile ilgili çalışması ile her ne kadar HIV enfeksiyonları ortadan kaldırmış olsa da Jiankui bu çalışma ile genetiği düzenlenen bebeklerin üretilebilmesi için büyük bir adım atmış oldu. Gelecekteki hamileliklerin bu ve bunun gibi moleküler biyoloji teknikleri yardımı ile yapılan müdahaleler sonucu üretilmesi birçok etik sorunu beraberinde getirebileceğinden korkuluyor.
Meslektaşları He Jiankui’yi Dışladı
Jiankui’nin çalıştığı Güney Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, yürütülen çalışmalardan habersiz olduklarını söyleyen meslektaşları da He Jiankui hakkında yaptırımlar uygulayacaklarının açıklamasını yaptı. Bununla birlikte yüzlerce bilim insanı da sosyal medyada araştırmaya karşı olduklarını belirten mesajlar yayınladı. Bilim insanları, “gen değiştirme” fikrinin etik olmadığını hatta canavarca bir fikir olduğunu savundu. Bu çalışması ile mesleğinde kimine göre devrim yapan biri, kimine göre ise yüz karası olan He Jiankui‘nin gelecekteki hali ise birçok kişi tarafından merak konusu oldu.
Kaynaklar:
- www.sciencenews.org
- sputniknews.com