Canlıların veya onların ürünlerinin; insana veya çevresine daha faydalı olmasını sağlamaya çalışma bilimine biyoteknoloji denir. Hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi doğa bilimlerin yanında mühendislik ve bilgisayar mühendisliğinden yararlanarak, DNA teknolojisiyle bitki, hayvan ve mikroorganizmaları geliştirmek, doğal olarak var olmayan veya ihtiyacımız kadar üretilemeyen yeni ve az bulunan maddeler elde etmek için kullanılan teknolojilerin tümüne biyoteknoloji denilmektedir. Biyoteknoloji, bitki, hayvan ve insanların hücrelerinde var olan fonksiyonları değiştirmek ve anlamak maksadı ile kullanılan işlem ve tekniklerdir.
Biyoteknoloji Nerelerde Kullanılır?
Kanser hastalığından gen tedavisinin uygulamalarının geliştirilmesi; kök hücre sağlanması, tedavi maksadı ile organ, doku, yapay hücre klonlanması ve saklanması; ilaçların geliştirilmesi; aşı, sentetik peptid ve DNA geliştirilmesi; hastalıkların erken tanınması; tarım açısından zor şartlara uygun olan bitkilerin geliştirilmesi; kriminal açıdan DNA analizlerinde; ilaç moleküllerinin geliştirilmesinde; hormon üretilmesinde; sağlığa zarar veren gıdaların tespit edilmesi ve önlenmesi; genlerinde sorun olan gıdaların tespitinde; hayvan ırklarında bulunan genomların belirlenmesi ve bunların devamlılığı; hayvanların sağlıklı büyümesi için aşılarda biyoteknolojiden yararlanılmaktadır.
Genetik Mühendisliğinde Biyoteknoloji
Özellikle genetik araştırmalarda, genetik mühendiğinde yaygın bir şekilde kullanılan biyoteknoloji, bu sektörde son zamanlardaki değerine değer katarak büyümeye devam ediyor. Birçok üniversitede biyoteknoloji alanında araştırma görevlisi olarak çalışan bilim insanı, genetik biliminde ilerleyebilmek ve araştırmalarına devam etmek için bu alana yöneliyor. Buna örnek olarak CRISPR tekniğini gösterebiliriz.