Vücudumuzda kimi zaman parazit olarak yaşayan mikroorganizmalar bulunabilmektedir. Ancak bunun dışında kene, solucan gibi birçok hayvan ve larva da bu şekilde vücudumuzda mutualist ve/veya parazit olarak yaşam sürdürebilmektedir. Vücudumuzda parazit olarak yaşam sürdürebilen ve karın ağrısı, ishal gibi birçok rahatsızlığa sebep olan canlılardan bir tanesi olan Ascaris lumbricoides, halk arasında genellikle “Bağırsak Solucanı” olarak tanınmaktadır.
Bağırsak Solucanı Özellikleri Nelerdir?
Ascarididae familyasının bir üyesi olan ve Enterobius olarak anılan bu canlı, ülkemizde pek çok vakada görülmektedir. Vücut içinde oldukça hızlı çoğalan bu tür, geç fark edildiğinde 40 cm’ye kadar büyüyebilmektedir. Günde ortalama olarak 2 bin kadar yumurta bırakabilmesine karşın, yumurtaların rahatsızlık oluşturabilmesi, gelişebilmesi ve parazitlik yapabilmesi için, dışkı içerisinde yaklaşık olarak 30 gün kadar muhafaza edilmiş olması gerekmektedir.
Özellikle insanın ince bağırsağına yerleşerek çeşitli enfeksiyonlara ve daha sonrasında karın ağrısı, beraberinde de ishale sebep olabilmektedir. Asalak olarak yaşayan bu canlı uzunca bir silindir şeklindedir. Diğer solucanlara benzese de farklı olduğun açık renginden anlayabilirsiniz.
Bağırsak solucanı larvaları; öksürüğe, kanlı balgam, ateş, deri dökülmesine, zatürreye, kan hücrelerinden birisi olan eozinofillerin artışına neden olabilmektedir. Bununla birlikte erişken haldekiler de bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal, kilo kaybı, iştahsızlık, sinirlilik, burun kaşıntısı, salya, karın zarı iltihabı, bağırsak tıkanmalarına, ağızdan, burundan, makattan çıkmaya ve bulundukları organa özgü problemlere; safra kanallarına yerleşmesi, karaciğer apsesi, pankreas iltihabı, apandisite, sarılığa neden olurlar.
Bağırsak Solucanı Nasıl Bulaşır?
Genelde dışkı bulaşan sulardan kaynaklı olarak vücuda yerleşebilen bu canlı, benzer şekilde muamele görmüş gıdalardan kaynaklı olarak bulaşabilmektedir. Bulaşmayı engellemek ve parazitin vücut içerisinde gelişmesini ve çoğalmasını engellemek için çeşitli parazit ilaçları önerilmektedir. Ayrıca bağırsak solucanının bulaşması engellenmesi için her ihtimale karşı çiğ tüketilecek meyve ve sebzelerin bol su ile yıkanması önerilir.
Nasıl Tanı Konulur?
Bağırsak parazitlerinin varlığının kesin tanısını koymak için genelde dışkı tahlilleri istenmektedir. Dışkıda parazit yumurtalarına rastlanması beraberinde Ascaris lumbricoides varlığı tanısı konulmaktadır.