3 Tüp Kan İle Kök Hücre Bağışçısı Olmak!

Biliyorsunuzdur ki, birçok lösemi ve lenfoma hastası kemik iliği nakli beklerken maalesef yaşamı son buluyor. Bu yüzden bize burada çok önemli bir görev düşüyor: Kan Vermek! 

Kök Hücre Bağışı Nedir?

Kök hücre hakkında sayfamızda birçok yazı bulunmaktadır. Oradan ne olduğunu ve kök hücrenin önemini okuyabilirsiniz.  Kök Hücre bağışına gelirsek ise, alınan kök hücreler damar yolu ile verildiğinde kemik iliğine yerleşir ve kan hücrelerinin oluşumunu başlatırlar.

Related Post

Bağışçı olmak için gereken şartlar:

  • 18-50 yaş aralığında olmak,
  • Hepatit B, Hepatit C ve Sifiliz hastalığı geçirmemiş olan, kronik hastalığı bulunmayan, kanser, HIV (AIDS) tanısı almamış olan kişiler olmak.

Yapmanız gereken ise çok basit, en yakın Kızılay Merkezi‘ne giderek 3 tüp kan vermek. Daha sonra bu kanlar gerekli serolojik testlerden geçtikten sonra doku tiplendirme yapılır ve gerekli işlemler bittikten sonra bağışı olarak Ulusal Kemik İliği Bankası’na kaydedebilirsiniz.

Eşleşme Olursa Ne Olacak?

Evet asıl önemli nokta burada başlıyor aslında, birçok kişi ilk adımı yapıyor ama eşleşme zamanı korkup vazgeçebiliyor. Siz ufacık bir iğneden korkarken oradaki hastalar her gün bir ton acıyla uğraşıyor ki bunların birçoğu da daha küçücük çocuk.

İkinci aşamada eğer bağışçı onay verirse yeniden testler ve kan sayımı yapılıyor. Bağışçının ulaşım, konaklama, refakat ve nakil sonrası sağlık hizmetleri Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanıyor.

Nakil Aşaması

  1. İlk olarak bağışçıya 4 gün süreyle ilaç veriliyor. Bu ilaçlar kök hücrelerin hareketlenmesini sağlar.
  2. 4 gün sonra bağışçı aferez cihazına bağlanır. Kök hücreler aferez cihazıyla 2 saat içinde toplanır. Bu işlem yapılırken cihaz sadece kanınızdaki kök hücreleri alır ve geri kalanını size geri verir.
  3. Kök hücrelerin elde edilmesinden sonra sıra hastaya gelir.
  4. Hastaya toksik ilaç verilerek kendi kan hücreleri öldürülür çünkü kanserli hücrelerin ölmesi gereklidir ki yeni gelen kan hücreleriyle savaşmasın.
  5. Hastanın kemik iliği temizlendikten sonra hasta tamamen nakle hazırdır.
  6. Bu süreçte dondurularak saklanmış olan kök hücreler, kendi kemik iliği ve toksik ilaçlardan temizlenen hastaya verilir. Verilen kök hücreler ilk olarak dalağa sonra kemik iliğine gider.
  7. 15 günde yeni kemik ilikleri olur.

Evet bu kadar basit işte, hadi sizde bugün gidip 3 tüp kan vererek bir hastaya donör olabilirsiniz. Sağlıklı günler 🙂

Meysa Kardelen Akan: Merhabalar, ben Meysa Kardelen Akan. 20 yaşında, moleküler biyoloji ve genetik lisans öğrencisiyim. Bilime özellikle de genomik tıp'a ilgim var. Her zaman daha çok araştırarak, yeni bilgiler öğrenmeye çalışıyorum.  Okul dışında derneklerde görev alarak her gün bir başka insana bir iyilik katmaya çalışıyorum. Yazılarımla ilgili aklınıza takılan noktaları, katmak istediğiniz şeyleri ya da herhangi bir yazı konusu fikri için lütfen mail atmakan çekinmeyiniz. meysakardelen@gmail.com
Benzer İçerikler