BilimGenelMakalelerSağlık

Yumurta Dondurma İşlemi

Google News Abone Ol

Yumurta Dondurma İşlemi Nedir?

Yumurta dondurma, kadının yumurtalığından elde edilmiş olan oositin dondurularak saklanması işlemidir.

Bir çok nedenden dolayı bebek sahibi olamayan eşlere umut olan tüp bebek yöntemi için 2010 yılında”tüp bebek yönetmeliği” çıktı. Bu yönetmeliğe göre yumurta dondurma şartını sadece kanserli kadınlar için mümkün kılındı.
Kadın kanser olur ve atlatırsa, kanseri atlattıktan sonra dondurmuş olduğu yumurtalar laboratuvar ortamında eşinin spermleri ile birleşerek embriyo yapılır. Bu embriyonun nakli ile bebek sahibi olabilir.

Ancak 2014 yılında yeni tüp bebek yönetmeliği çıktı. Bu yönetmeliğe göre ise yumurtalık rezervi azalan her kadın evli, bekar gözetmeksizin yumurtalarını dondurabilmektedir.

Özellikle gebelik yaşını ileri tarihlere ertelemek isteyen kadınlar için talep edilmekte olup bazı durumlarda gereklilik halini almıştır. Bunlardan birisi yukarıda da belirttiğim gibi yakalandığı kanser nedeniyle kadınlar yumurtalık fonksiyonlarını kaybedebilir. Bu riski taşıyan kadınlar tedavi uygulanmadan önce yumurtalıklarının dondurulmasını talep etmektedir.

Başka bir diğer durum ise yakın akrabalarında erken menopoz gözlemleyen kadınların evlenmemiş olsa da yumurtalarının tükenmesi endişesi ile dondurulmasını isteyebilmektedir.

Toplumda statülerin değişmesi kadınların iş ve kariyer alanında ileri adımlar atmayı hedefleyen güçlü bir cinsiyet durumunda olması beraberinde üreme açısından da büyük bir görev üstlenmesi nedeniyle doğurganlık özelliklerini ilerleyen yaşlarında kaybetme riski taşımaktadır.
Kadının her yaşıyla birlikte yumurta hücreleri hem azalır hem de kalitesini kaybeder.

İşte tam olarak yumurta dondurma işlemi kadının doğurganlık özelliğini ileri yaşlarına rağmen koruyan bir uygulamadır.

Ne Kadar Süre Dondurulmuş Olarak Saklanabilir?

Dondurulmuş olan yumurtaların bekleme süresi uzun yılları bulabilmektedir. Dondurulmuş embriyo 20 sene kadar saklanabilirken spremler 30-35 sene kadar saklanabilmektedir. Yumurtalar donduruldukları zamanın kalitesinde kalmaktadır.

Bu yöntem ile doğan bebeklerin genetik anormallik riski, sakat kalma olasılığı gibi sonuçlar taze yumurtayla doğan bebeklerle aynı orandadır.
Dondurulan yumurtaların %95’i sağlıklı olarak çözünür. Bu yumurtalarla elde edilen gebelik sağlıklı olmaktadır.

Beyzanur Kör

1997 doğumluyum.İstanbulda yaşıyorum. İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik 2.sınıf öğrencisiyim.Güncel bilgileri okumayı ve araştırmayı,bilimin içinde olmayı seviyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir