Valsalva manevrası, nefes aldıktan sonra kapalı olan buruna doğru hava üflenmesidir. Bu şekilde kulak zarı dışarı doğru esner.
Valsalva manevrasının ne işe yaradığının , nasıl yapıldığını bilmek ve ne işe yaradığını kavramak için kulakla ilgili bir takım özelliklerin bilinmesinde fayda var.
Kulağın Yapısı
Kulağın Yapısı= Kulak 3 bölümde incelenir.
1.Dış kulak= Burada kulak kepçesi,kulak yolu ve kulak zarı bulunur. Bu sistem tamamen sesi toplayıp orta kulağa iletmekle görevlidir. Kulak zarı esnek,saydam ve ince bir yapıya sahiptir. Bu şekilde titremesi kolaylaşır.
2.Orta kulak= Bu yapı çekiç, örs,üzengi ve östaki borusundan oluşur. Burada da kulak zarının titreşmesi ile oluşan dalgalar bu yapılardan geçerek asıl duymamızı sağlayan işitme sinirlerine gider. Östaki borusunun görevi sesi iletmekle değil, daha çok iç basınç ve dış basıncı sağlamak adına çalışır.
3.İç kulak= Bu yapıda yarım daire kanalları,oval pencere,dalız, salyangoz,işitme sinirleri bulunur. Titreşimler bu yolu izleyerek işitme sinirlerine gelip beyinde ilgili yerlere gittiğinde duyma gerçekleşmiş olur.
Kısaca kulağın yapısını öğrendiğimize göre bu valsalva manevrasına bakalım.
Valsalva Manevrası
Östaki borusunun yapısından bahsetmiştik yukarıda. Fabrika ortamında ya da çok sesli ortamlarda insanların ağzını istemsizce açtığını görürsünüz. Bu tamamen basıncı ayarlamakla ilgilidir. Dış basınç arttığında östaki borusu ile kulağa gelen basınç ikiye bölünerek yarısı ağıza indirilir. Ve bu şekilde basınç ayarlanmış olur.
Deniz seviyesinden yukarı doğru üzerimizde bulunan hava ağırlığı azalacağı gibi basınçta doğru orantılı olarak azalır. Aslında bu yöntemin adını bilmeden hepimiz çoğu zaman yapımışızdır. Kulağımızda deniz seviyesinden yukarı çıkıldıkça bir kapanma ve uğultu hissedilir. Ve bizde bunu engellemk için burnumuzu kapatıp ,iç tarafa doğru bir hava üfleriz. İşte bu yaptığımız harekete valsalva manevrası denir. Bu sayede iç basıncı, dış basınca eşitlemeye çalışarız.
Bunu ismi Antonio Maria Valsalva‘nın yani bu manevrayı bulan kişiden alır. Valsalva manevrası ,kafamızın yapısı gereği bulunan boşlukları, basınçla ilgili travmaları engellemek adına yapılır. İşe yaradığı gibi ,zaralarıda bulunur.
Valsalva Manevrası’nın Zararları
Bu manevra sırasında intratorasik basınçta artış gözlemlenir. Bu basınçta kalbin venözü azalır. Venöz dediğimiz kelimenin anlamı ise toplardamardan kalbin sağ kulakçığa gelen bir dakikada ki kan miktarıdır. Buda kalp şikayetlerinin artmasına neden olabilir. Ayrıca göz çevresinde bulunan sinüs boşluklarıda bu basıçla irkileceği için retinada hasar oluşabilir.