GenelHaberMobilTeknoloji

Türkiye’nin Bilişim Altyapısı Millileşiyor

Google News Abone Ol

Türkiye’de Bilişim

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, Türkiye’nin bilişim alt yapısını millileştirme çalışmalarını başlattıklarını söyledi. “Twitter, İnstagram ve Facebook gibi sosyal medya organizasyonlarının verilerini ülkemizde tutacağız ve bu sayede, vatandaşlarımızın bilgileri daha güvende olacak.” dedi. Bakan Arslan yaptığı açıklamada; Türkiye’nin bilişim alt yapısını millileştirmek için önemli çalışmalar başlattıklarını ve bu çalışmaları, Haberleşme Genel Müdürlüğünün bizzat yürüttüğünü belirtti. Aynı zamanda millileştirme hareketleri için yazılım ve donanım bakımından Ar-Ge desteği de verildiğini söyledi.

Millileştirme çalışmalarına özel sektörü de dahil etmek isteyen Arslan, özel sektör tarafından kurulacak veri merkezleri için Maliye Bakanlığı’na bağlı Milli Emlak tarafından bedelsiz olarak arsa tahsis edileceğini, ucuz elektrik sağlanacağını, çalışanlardan alınacak primlerin azaltılacağını ve şirketleri ödeyeceği vergilere indirim yapılacağını da dile getirdi. Vatandaşlarımızın bilgilerinin yurt dışına çıkmasını engellemek ve ülkemizde depolanmasını sağlamak amacı ile çalışmalara öncülük ederek aynı zamanda da bu amaçla çalışma yapan şirketlere de destek olacaklarını belirtmiş oldu.

bilişim haberleri

Yeni İş Olanakları

Özel sektörün de bu çalışmalara dahil olması ile birlikte, devlet dışında bir çok şirkette de iş olanağı sağlanacağı ve işsizlik oranının bir miktar da olsa azalacağı düşünülüyor. Türk yazılım sektöründe yeni iş olanakları sağlanacağı ve Türk yazılımcıların da işe alınacağı belirtildi. Aynı zamanda veri merkezlerinin kurulması ile birlikte, siber güvenliğin de artmış olacağı belirtildi. Tabii günümüzde hacker denilen bilgisayar korsanlarının yapabildiklerini göz önünde bulundurduğumuzda, siber güvenliğin ne kadar önemli olduğunu daha iyi anlayabiliyoruz.

Yerli Baz İstasyonları Yapılıyor

Yerlileştirme çabaları için yerli baz istasyonları yapma çalışmalarına da değinen Arslan, 4.5 G ihalesinden de biraz bahsetti. Arslan, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından gerçekleştirilen 4,5G ihalesinde ilk yıl %30, ikinci yıl %40,  üçüncü yıl ise %45 oranında yerli ürün kullanmak zorunda olduklarını dile getirdi. 4.5 G ile mobil haberleşmenin birinci yılının 1 nisan 2017’de dolacağını ve bu tarihten itibaren, BTK’nın ilk yıl için söylenen %30’luk kullanım oranını denetleyeceğini de söyledi. Bu sebeple firmalar, yerli baz istasyonlarının üretimine özel önem veriyor ve bu konuda yoğun çalışmalar yapıyor. Aynı zamanda bu bilişim ve yazılım sektörü ile yeni iş olanakları da sağlanmış oluyor.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir