Solaryumun kansere sebep olduğu ile ilgili birçok söylentinin günümüzde yayılması ile birlikte Belçika gibi bazı ülkelerde solaryumun yasaklanmış olması da bir gerçek. Nitekim kanser genetik yapıyı bozarak canlıya kalıcı hasarlar verebilmektedir. Üstelik kanserin ölümle sonuçlanması da oldukça olası bir durumdur.
Günümüzde kanserin kalıtsal olduğu ve geri dönüşü oldukça zor hasarlar verdiği bilinen bir gerçek; ancak halen süre gelen araştırmalar kanserin genetik bilgi ile birlikte nesilden nesle aktarılıp aktarılmaması yönünde. Nitekim kanserin bir sonraki nesle aktarılıp aktarılmadığı hakkında kesin bir bilgi bulunmuyor.
Solaryum Kansere Sebep Olabilir Mi?
Birçok ülkede bronzlaşmak için kullanılan yöntemlerden biri olan “Solaryum“, ülkemizde de oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Türkiye’nin dört bir yanında yaygın bir şekilde kullanılan yöntem olan solaryumun kanserojen bir etkisinin olup olmadığı birçok kişinin merak konusu olmuştur. Bu durum da birçok araştırmacının dikkatini çekmeyi başarmıştır. Bu araştırmacılardan biri olan Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Serkan Keskin, “Tıp camiası olarak, aşırı miktarda solaryuma maruz kalmanın gerçekten de zararlı olduğunu düşünüyoruz.” ifadesinde bulundu. Ardından solaryuma girerken dikkat edilmesi gereken kuralların olduğunu vurgulayarak “Çok uzun sürelerde solaryumda bulunmamak gerekiyor. Bunun standart bir zamanı, günü veya saatini söylemek çok kolay değil. Ancak çok gerekli olmadığı zamanlarda yaptırmamak belki de en iyisi” diye ekledi.
Güneş ışınları hakkında da birkaç cümlelik açıklama yapan Doç. Dr. Serkan Keskin, “Yüksek faktörlü güneş kremlerini kullanmak, özellikle yaz aylarında oldukça önemli diye düşünüyoruz. Sarı saçlı, kızıl tenli, yeşil gözlü, beyaz tenli kişilerin bu konuda özellikle dikkat etmesi gerekiyor. Ailesinde cilt tümörü olanlar daha dikkatli olmalı. Güneş ışınlarının dik geldiği öğle saatlerinden çok, sabah veya akşam saatlerinde güneşlenmenin daha uygun olduğunu düşünüyoruz.” dedi.