GenelMakalelerSağlık

Psikoloji Nedir? Neden Bozulur?

Google News Abone Ol

Psikoloji Nedir?

Psikoloji zihin ve beden hareketlerini inceleyen bilim dalıdır. Ayrıca psikoloji insanların birbirleriyle olan ilişkilerini, çevrede gerçekleşen olaylara karşı tepkilerini, nasıl algıladıklarını, nasıl öğrendiklerini, nasıl anlatabildiklerini, nasıl odaklandıklarını ölçüp değerlendiren bilim dalıdır. Psikoloji biliminin kaynağı felsefe ve biyolojidir. Bu terim yunanca olup “psyche” kelimesinden gelmektedir. Psyche’nin anlamı ruh ve akıldır. Psikolojinin oluşumunda Sokrates ve Aristoteles’in katkıkarı oldukça büyüktür. Psikoloji bilimi diğer bilim dallarına kıyasla çok daha eski bir bilim dalıdır. Çünkü temel yapı taşı insandır. İnsana dair araştırmalar da çok eskiye dayanmaktadır.

Psikoloji ile ilgili pek çok tanım yapılmıştır. Bunların ilki “insan zihin yapısının incelenmesi” dir. Psikoloji dalının  kurucularından olan Wilhelm Wundt  laboratuvarında duyguları ve düşünceleri içebakışla saptamaya çalışıyordu. Bunların yanı sıra psikoloji  tarihinde birçok yöntem test edilmiş ve geliştirilmiştir. Günümüzde psikologlarımız da bu test edilmiş yöntemlerle tespit yapıyorlar.

Psikoloji Neden Bozulur?

Bu durumda baş etkeni çoğu zaman çocukluk döneminde yaşanan olaylarda aramalıyız. Aile içi olaylarda psikolojisi bozuk olan bir birey yada olumsuz etki edebilecek durumlar bu bozukluğun temelini ilk olarak o dönemde atabilir. Sevgisizlik, umursamazlık, ebeveynlerin çocuğuna karşı ilgisiz olması, şiddet vb durumlar çocuk yaşta psikolojinin bozulma temelini atar. Bu etkenler gelişim çağında veya çocukluk döneminde içe kapanıklık doğurur. Bu şekilde yetişen bireyler kendini ifade etmekte zorlanır çevresine olumlu yaklaşmakta çekingen olabilir. Bu da ileride bireylerde kişisel bozukluklara neden olabilir. Aile bozukluklarda baş etken gibi gözükse de psikolojik bozuklukların tek etkeni tabii ki de bununla sınırlı değildir.

Uyuşturucu kullanımı (her türlüsü), aşırı alkol tüketimi, eğitimden uzak yetişmek yada eksikliği, cinsel taciz, kalıcı izler bırakan ağır yaralanmalar veya kazalar, bireyin çok yakınını kaybetmesi (ebeveyn vb), aşağılanmak gibi unsurlarda kişide bozukluk meydana getirebilir. Tabii bunların oluşma aşamasında yine ailenin etkisi oldukça büyüktür. Mesela bir çocuk babasının veya annesinin yada kardeşlerinden birinin alkol veya uyuşturucu  kullandığını varsayalım bunların getirdiği olumsuz etkiler ile birlikte gelen kavgalar ve şiddet. Bunlar ileride bireyin farkında olarak yada olmaksızın gelişen çeşitli bozuklukların içine atar.

Aile kavramı çok önemlidir. Bireyin en olumlu tedavi süreci ailesi tarafından gerçekleşir. Yani aile en etkili bozukluk nedeni olduğu gibi aynı zamanda en etkili tedavi yöntemidir de. İlaçlar yerine psikologlarla konuşmayı deneyin. Bu tür bozukluklarda en etkili yöntemlerden biri de konuşmaktır.

Kübra Can

06.09.1999 İzmir’de doğdum büyüdüm. Lise mezunuyum üniversite sınavına hazırlanıyorum. Bilim ve tarih adına araştırma yapmayı seviyorum. Yazılarımla topluma katkıda bulunmaktan mutluluk duyuyorum.

Bir Yorum

  1. Yediği önünde yemediği arkasında bir yetiştirme tarzıyla büyüyen, değil sorumluluk bakkaldan ekmek bile alamayan çocuklardan kendi hayallerini gerçekleştirmesini bekleyen ebeveynler bu kadar çoğunlukta iken bu zincir zor kırılır. Temelde sağlam bir ahlak, anlayış, fedakarlık, adalet ve çalışkanlık bilinci verilen çocuğu kontrol altında özgür bırakmak uzaktan takip etmek kendisini bulmasını sağlamak gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı