BilimGenelMakalelerUzay

Plazma Evren Modeli Nedir?

Google News Abone Ol

Plazma Evren Modeli, Big Bang Teorisini reddeden bir modeldir. Bu modele göre evren, sonsuz ve sınırsızdır. Tüm evreni kaplayan plazma, bazı alanlarda kütleçekiminin etkisiyle bir araya gelip bugünkü evreni oluşturmuştur.  Bu teoriyi, Nobel ödüllü fizikçi Hannes Alfven,  Oskar Klein’le ortaya çıkardı. Alfven, zamanda bir başlangıç gerektirmeyen evren modeli üzerinde özenle çalışmıştır.

Plazma Evren Modeli Nedir?

Neredeyse diğer bütün bilimcilerin uzayın içinde hiçbir şey olmayan bir boşluk olduğuna inandığı bir zamanlarda, Alfven durumun böyle olmadığını gösterdi. Alfven tüm evreni plazma akımlarının ve manyetik alanların sardığına işaret etti. Güneş lekeleri ve manyetik alanlar konusunda öncü çalışmalar yaptı. Daha sonra, laboratuvarda bir plazmanın içinden bir akım geçtiğinde, bu akımın manyetik alan çizgileri boyunca hareket edebilmek için bir filaman şeklini aldığını kanıtladı. Bu gözlemlerden yola çıkarak, aynı olgunun uzaydaki plazmada da gerçekleştiği sonucuna vardı. Bu, evrenin her yanındaki plazmanın genel bir özelliğidir.

Plazma evren modeline göre, evren sonsuzdur.  Uzay, sonsuz bir süredir vardır ve içi sıcak bir plazmayla doludur. Bu uzay boşluğunda yer yer oluşan dengesizlikler, trilyonlarca yıl içinde şekillenerek bugün gördüğümüz evreni oluşturmuştur Sonsuz uzayda bizimki gibi sonsuz sayıda “evren adası” oluşmuş veya oluşuyor olabilir. Fakat, bu evrenler birbirlerinden trilyonlarca ışık yılı uzakta olması, hem de aradaki plazmanın olası ışımayı soğurması nedeniyle izole olmuşlardır.  Bu nedenle trilyonlarca ışık yılı uzakta iki evren yan yana olsa bile birbirlerinden haberdar olmaları mümkün değildir. Bizim görebildiğimiz evrenimiz; içinde yer alan galaksilerdeki tüm yıldızlar söndükten sonra yok olsa bile, sonsuz sınırsız uzay boşluğunda yine sonsuz sayıda evren var olmaya ve bir süre sonra yok olmaya devam edecektir.

Kozmik Işınlar

Alfven, kozmik ışınları, büyük patlamanın kalıntıları olarak değil, elektromanyetik ivmelenmenin ürünü olarak doğru bir tarzda açıklamıştı. Böylece, Alfven ve Klein’ın senaryolarında, evrenin sadece gördüğümüz küçük bir bölümü ilk önce çökmüş ve daha sonra da patlamış olacaktı. Patlama tekil bir noktadan kaynaklanmaktan ziyade, yüz milyonlarca ışık yılı genişliğindeki çok büyük bir bölgeden kaynaklanmış ve gelişmesi yüz milyonlarca yıl sürmüş; “evrenin başlangıcı” da gereksiz olacaktı. Bu özgün teorinin doğru olup olmadığını ancak zaman gösterecektir. Alfven  ‘Asıl önemli olan, büyük patlamaya alternatif başka hipotezlerin de mümkün olmasıdır.’ Dedi.

Alfven’in teorileri, standart modeli kabul etmediğinden kozmologlar tarafından reddedildi.

Sabriye Zeynep Burakgazi

2001 yılında Bingöl'de doğdum. Rize'de yaşıyorum. Yeni şeyler öğrenmeyi ve insanlarla paylaşmayı seviyorum. İlgi alanım genellikle kimya, biyoloji ve astronomi üzerine. Bu sitede öğrendiğim ve insanlarla paylaşmak istediğim konuları yazıyorum.

2 Yorum

  1. Bu yazı benim evrenin oluşumu hakkında çok güzel farklı fikirler üretmeme vesile oldu. Kaleme alınan konu öyle bir konu ki neresinden tutarsanız tutun hep bir ucu havada kalıyor.Ama plazma evren modelini bu siteden kavramak ayrıca güzel oldu.
    Teşekkürler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı