Bilim insanları,Mars’ın oluşum döneminde su olduğunu metan gazına bağlı olarak geliştiğini açıkladı. ABD’nin Chicago Üniversitesi ve Caltech Üniversitesi ortak çalışımı olan bu konu ile ilgili Edwin KİTE ve Peter GAO “Mars’ın buzla tamamen kaplandığı dönemden kalma su izleri,aslında buz kütleleri içerisinde sıkışan metan gazının bir eseri olduğunu açıkladı”
Bilim insanları, Kızıl Gezegen olarak bilinen Mars’ın eksenindeki kayma sebebi ile farklı farklı bölgelerin dönemsel olarak güneş ışığını fazla aldığı ve bunun bir sonucu olarak ta kayalar ile buz tabakaları arasında sıkışmış metanı açığa çıkardığı düşünülüyor.
KİTE ve GAO’ya göre 3,6 milyar yıl önce yer altından çıkan metanın, karbondioksitle birleşimi sonucu küresel ısınma oluştu. Nasa’nın Mars araştırma aracı Curiosity‘in ve Mars uydularının gördüğü akarsu aşındırma şekilleri ve yarıkları bu zamanda ortaya çıktığı savunuldu.
Mars Araştırma Projesi Exomars kapsamında mars’a gönderilen Gaz İzsürme Uydusu(metan koklayıcı yapıya sahip) 2018’de Mart ayında Mars’a ulaşacağı ve araştırma yapacağı kaydedildi. Şuan’da iddianın çürütülebileceği ve kanıtlanıbilirliği üzerinde duruluyor.
1.hipotez= Eğer uydunun enstrümanları mars atmosferinde metan izine rastlamazsa modelimizin doğru olma olasılığı çok düşük demektir.
Şeklinde hipotez ortaya koyarak modellerinin doğru olup olmadığını anlamak için çalışmalar yapıyorlar.