Mars’ın Kalp Ritmi

NASA‘nın  yeni aracı insight aracı sayesinde mars hakkında önemli bilgiler edinildi. Mars da diğer gezegenler gibi hala birçok soru işaretine sahip. Bilim insanları uzayı keşfetmek ve daha fazla bilgiye sahip olmak için yeni çalışmalara imza atıyor. Bu çalışmalar yeni bilgilerin yanında yeni soru işaretlerine de ön ayak oluyor.

Insight Mars’ı Dinliyor

Mars’taki yeni araç her geçen gün yeni ilklere imza atıyor. Mars aracı geçtiğimiz aylarda gezegenin rüzgarlarını dinledi. Kayda geçirilen rüzgarlar, insight henüz daha yörüngedeyken elde edildi. Rüzgarlar araç üzerindeki hassas ölçüm aletlerinden tarafından yapılan titreşim saptamalarıyla algılandı. Bu aletlerden biri basıncı ölçen algılayı diğeri ise depremölçer.

Related Post

Insigth ( Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport: Sismik Araştırma, Yer ölçümü ve Isı Nakliyle İç Yapı Keşfi) Projesi, Mars‘ın 4.5 milyar yıllık tarihinde yapılan ilk sağlık taraması olacak. Yüzey altı araştırma yapması için tasarlanan makine mars’ın yer kabuğu, manto tabakası ve çekirdeğini araştırıyor. Projenin öncelikli amacı, Dünya benzeri kayalık gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlamamız için gereken verilerin toplanması.

Araç bu görevi yerine getirebilmesi için tasarlandı. Mars yüzeyini delip iç bölgelerinin araştırabilmesine yardımcı olan, teknolojik anlamda çığır açan donanımı, gezegenin “yaşamsal belirtilerini” kontrol etmesini sağlıyor. Yaşamsal belirtiler “ kalp ritmi” sayılan deprem bilimi, “vücut ısısı” anlamına gelen ısı akışı ve “vücut refleksleri” olarak görülen duyarlılık ölçümlerini kastediliyor.

Kaynak: Popular Science (Ocak Sayısı)

Saliha Kansız: Gebze Teknik Üniversitesi Fizik bölümü öğrencisiyim.  Kimya teknisyeniyim. Biyomedikal, Astrofizik, Modern Fizik,Elektronik ve Mekanik konularıyla ilgileniyorum.
Benzer İçerikler