BilimCanlılarGenelHayvanlarMakaleler

Karıncalar Yönlerini Nasıl Buluyor?

Google News Abone Ol

Karıncalar Yönlerini Nasıl Bulur?

Bilim insanları, karıncaların o kadar küçük oldukları halde yönlerini nasıl buldukları hakkında bir araştırma yaptı. Araştırma sonucunda ise, karıncaların yönlerini bulurken güneşin konumundan ve etrafındaki verilerden yararlandıklarını keşfetti.

İngiltere’nin Edinburg Üniversitesi araştırmacıları tarafından yürütülen araştırma sonucunda, karıncaların hareket ettiği yönü bedensel konumlardan ayarlayabildiğini, geri geri giderken hatta kendi etraflarına dönerken bile rotalarından sapmadan hedeflerine ilerlediklerini keşfetti.

Araştırmacıların söylediğine göre, karıncalar yön bulmak için güneşin konumunu ve etraflarındaki görsel verileri kullanıyor, ancak bunları bir kez hafızaya aldıktan sonra, gövdeleri ve alıcı konumları ne yönde olursa olsun aynı rotayı izlemeye devam edebiliyor.

Edinburg Üniversitesi Enformatik Fakültesi öğretim üyesi Profesör Barbara Webb, karıncaların yönlerini bulmak için böceklerinkine benzer bir yöntem kullandığının altını çizdi. Aynı zamanda, karıncaların bu özelliğini sürücüsüz hareket eden araçlara da benzetmeden geçmedi.

karıncalar yönlerini nasıl bulur

Aynı zamanda Webb; “Karıncaların görece küçük bir beyni var, bir toplu iğne ucundan daha küçük. Buna rağmen en zor koşullarda, geri geri giderken ve hatta sırtlarında yük varken yönlerini rahatlıkla bulabiliyor. Karıncaların davranışını anlamak bize bu fonksiyonlara sahip robot sistemleri üretmek için esin verebilir.” diye ekledi.

Webb, araştırmaları sırasında karıncaların beyinlerindeki sinirsel bağlantıların haritasını çıkardıklarını da dile getirdi. Sözü edilen bağlantıların, orman ve engebeli arazi gibi bölgelerde hareket edebilecek robotların yapımında, model olarak kullanılabileceğini de belirtti.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir Yorum

  1. Güzel yazı olmuş anlatım çok iyi. Karıncaların yönlerini nasıl bulduğunu hep merak etmişimdir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir