İsveç’teki Lund Üniversitesi‘nden Elias Kristensson ve Andreas Ehn başta olmak üzere bir grup araştırmacı saniyede 5 trilyon görüntü kaydedebilen kamera geliştirdi. Bu kamera, piyasada satın alabileceğiniz en hızlı ağır çekim kamerasından birkaç milyon kat daha hızlı. Öyle ki kamerayla ışığın hareket edişini bile izlemek mümkün.
Dünyanın En Hızlı Kamerası
Bilim insanları, FRAME adlı bu kamera ile ilgili Light dergisinde makalelerini yayınladılar. “Çoklu pozlar için frekans tanınma algoritması” teknolojisinin kullanıldığı kameranın deklanşörü açıkken yanıp sönen lazer ışıklarındaki kodlar çözülerek 5 trilyon kareye ulaşılabiliyor.
Ancak, bir saniyede 5 trilyon adet farklı kare anlamına geliyor. Zamanı bu kadar hızlı bir şekilde bölebilmek için kamera tek bir karenin görüntülerini farklı şekillerde çekiyor. Her bir lazer flaşı görsel olarak kodlanıyor. Daha sonra bu farklı görseller bir şifreleme anahtarı ile bir araya getiriliyor.
Bu şekilde, Tokyo Üniversitesinin geliştirdiği dünyanın en hızlı kamerası unvanını almış olan ve saniyede 4,4 trilyon kare görüntü kaydedebilen kameranın hızını da geçiyor.
Kameranın, frekans algoritması teknolojisi sayesinde lazer ışını, çoklu plazma ve bilgisayar kullanarak moleküler işlemleri bile yakalayabildiği belirtiliyor. FRAME’in üretilmesinin asıl nedeni ise özellikle fizik, kimya ve biyoloji alanlarındaki deneylerde ve bazı işlemlerde kullanılmak olarak belirtiliyor.
Kamera bir pikosaniye ila femtosaniye arasında gerçekleşen olayları kaydedebiliyor. Bu sayede kamera, plazma boşalımının kimyasını, farklı kimyasal tepkimelerin başlangıçlarını, yanma tepkimelerini, biyolojik dokularda kuantum halinin sürelerini belgelemek ve gözlemlemek için kullanılabilecek.
Dünyanın en hızlı kamerası olarak belirtilen FRAME’in önümüzdeki 2 sene içerisinde yaygın olarak bilim adamları, araştırmacılar ve çeşitli endüstriler tarafından kullanılması bekleniyor.
Bizde de Lund Üniversitesi gibi saygın bir akademik kuruluş olsaydı biz de şuan bu teknolojiyi geliştirmiş olurduk.Dünyanın en hızlı kamerası bu sebeple isveçte geliştiriliyor.Ben bunu tamamen üniversitenin akademik parametrik araştırmalarının sonuçlarına dayandırıyorum.
Haklısınız buradaki başarı ülkeye değil üniversiteye dayandırılmalı. Değerli yorumunuz için teşekkür ederiz.