BilimCanlılarGenelHayvanlar

Deney Hayvanları: Sıçanlar ve Fareler

Google News Abone Ol

Deney Hayvanları: Sıçanlar Ve Fareler

Laboratuvar da yapılan deneylerin %95 kemirgenler bunlarında %90’ı sıçanlar ve fareler üzerinde yapılmaktadır. Deneylerde kullanılan sıçan ve fareler özel olarak laboratuvar ortamında üretilmektedir. Laboratuvar da sıçan yetiştirmek 1877’ler den buyana dayanmaktadır. Ayrıca ilk albino sıçan 1906 yılında koloni standardizyonu sırasında bulunmuştur ve ardından üretime geçilmiştir.

Neden Sıçan ve Fareler Tercih Ediliyor?

Araştırmacıların sıçan ve fareleri seçmeleri için başlıca sebepler şunlardır;

Kolay üretilmesi

Genel olarak farelerin gebelik süreleri 18-21 gün aralığında iken sıçanlarda bu 21-23 gün olabilir ve tek seferde 6 ile 12 arası yavruya sahip olabilir. Ayrıca doğumdan hemen sonra tekrar gebe kalabilirler. Oluşan yavruların 12-13 günden sonra gözleri açılmaya başlar 16.günde ise yem ile beslenmeye başlaya bilirler. Cinsel faaliyetleri 21-28 gün sonra başlar. Ek olarak yaşamlarının kısa

olması da kullanım açısından bir avantajdır.

Küçük olması

Laboratuvarda kemirgenler dışında, boyut olarak büyük hayvanlar (köpek, kedi, maymun, koyun, inek  vs.) da kullanılmıştır. Fakat küçük olmaları ve elle tutulmasının kolay rahatlığı da tercih sebeplerinden biridir.

Ayrıca fare ve sıçanlar üzerinde yapılacak uygulamaya göre tutuş teknikleri bulunmaktadır. Bu tutuş teknikleri hem hayvana zarar vermemek, onun en rahat hissettiği biçimde tutmak hem de tek elimizle tutup diğer elimizle de işlemi rahatça uygulayabilmemizi sağlar.

Benzerlik

Yapılan araştırmalara göre fare genlerinin %99’u insan genomuyla homologdur. Bu homolojinin %96’sı sintenik bölgelerde bulunur.  Bu da  insanlar da görülebilecek bir çok hastalığın fareler üzerinde modellenebilmesine katkı sağlamaktadır.

Son olarak hayvan refahının korunması için etik kuralların ve etik kurulun var olduğunu belirtir ve bilim uğruna hayatını kaybeden tüm deney hayvanlarına insanoğlu olarak teşekkürü ve saygıyı borç bilmeliyiz.

Rusya’da deney hayvanları için yapılmış bir heykel;

fare heykeli

Gizem Tutkun

Merhaba, ben Gizem. İstanbul'da yaşıyorum, Üsküdar Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde tam burslu olarak okuyorum. Öğrenmek için öğretmenin iyi bir adım olduğunu düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir