BilimGenelMakalelerSağlık

Beyin Tümörleri

Google News Abone Ol

Beyin Tümörünü Tanımlayalım

Kafa boşluğunda beynin çeşitli bölümlerinde gelişen kitlelere beyin tümörleri denir. Kafa içinde basınç artması ve beyin ödemine bağlı olarak baş ağrıları, vertigo, kovülsiyon (halk arasında havale) gibi genel belirtilerle kendini belli eder.

Beyin tümörleri beyin dokusunda oluşmaya başladığında birincil, vücudun herhangi bir doku  ya da organındaki kötü huylu tümör hücreleri kan yolu ile beyne kadar ulaşıp orada yeni bir tümörün oluşmasına sebep oluyorsa ikincil veya metastatik beyin tümörü denir.

Her Beyin Tümörü Kanser Midir?

Beyin tümörünün her türüne kanser diyemeyiz. Halk dilinde bilindiği gibi tümörün iyi huylusu (benign) ve kötü huylusu (malign) vardır.

İyi huylu beyin tümörleri  kanserli hücre içermezler. Bu sebeple de sağlıklı dokulara sıçrama eğilimi göstermezler. Yani bu tümörün kenarları ve sınırları net bir şekilde belirlidir. İyi huylu beyin tümörleri genellikle ameliyatla alınırlar ve nadir tekrarlarlar. Fakat bu iyi huylu beyin tümörünün tamamen zararsız olduğu anlamına gelmez. Bu tür tümörler nadiren kötü huylu tümöre dönüşebilirler veya beynimizde bulunan ve hayati önemi oldukça fazla olan riskli bölgelere yakın bir yerde olan bu tümörler bu alanı kafa tasının sınırlı olması nedeniyle sıkıştırıp bir başka önemli rahatsızlıklara sebebiyet verebilirler.

Kötü huylu beyin tümörleri ise iyi huylunun aksine kanserli hücre içerirler. bu tip tümörler hızla büyüyerek, sağlıklı dokulara yayılma eğilimindedirler. Kanserli hücrelerin bilindiği gibi metastaz özelliği olduğundan dolayı vücudun farklı bölümlerine kanserli hücre yayılabilir.

beyin

Beyin Tümörünün Getirileri

Beyin tümörü maslesef yanında başka hastalıklarda getirebiliyor. Beyin oldukça kompleks bir yapıdır ve bu kompleks yapı loblar halinde incelendiğinde, bu loblarda oluşacak beyin tümörlerinin getirilerine bakacak olursak;

Frontal lob da oluşacak bir beyin tümörü ruhsal bozukluklara, kişilik değişikliğine, önceleri durgunluk ve unutkanlık olup sonraları aşırı sinirlilik ve psişik bozukluklara sebep olabilir. Motor kortekse yayılması durumunda ise Jackson tipi epilepsi görülebilmektedir.

Parietal lob da ise afezi denilen konuşma bozukluklarına sebebiyet verebilir.

Oksipital lob görme merkezimizin olduğu lobtur ve bu lobda oluşacak bir tümör ciddi görme bozukluklarına sebep olabilir. Hemianopsi yani her iki gözde de aynı görme alanındaki kayıp, koku , işitme ve görme halüsinasyonları, ufak veya büyük görme (mikroskopi veya makroskopi) gibi sıkııntıları ortaya çıkarabilir.

Temporal lob da konuşma, hafıza ve işitme de sıkıntılar doğurabilir.

Son olarak loblar dışında hipofiz bezinden de bahsetmek isterim. Hipofiz bezi beyinde hormonların salgılanmasını kontrol eden yapıdır. Burada oluşacak kitleler birçok hormonal rahatsızlığa sebep olabilir. Eozinofil hücrelerinde çıkan kitleler gençlerde jigantizm, yetişkinlerde akromegali sendromuna, bazofil hücrelerinde çıkan kitleler cushing sendromuna, kromofob hücrelerinde çıkan kitleler hipopituitarizm sendromuna, fröhlich sendromuna sebep olabilir.

Ayrıca sizler için önerebileceğim bir vaka; charles whitman vakası. Bir beyin tümörünün bir insanı ne kadar değiştireceğini ve insana neler yaptırabileceğini merak edenler için oldukça ilgi çekici bir vaka.

Gizem Tutkun

Merhaba, ben Gizem. İstanbul'da yaşıyorum, Üsküdar Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde tam burslu olarak okuyorum. Öğrenmek için öğretmenin iyi bir adım olduğunu düşünüyorum.

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı