BilimCanlılarGenelHayvanlar

Acı Balık: Rhodeus

Google News Abone Ol

Latincesi rhodeus sericeus amarus olan, acı balık ilk kez Sibirya’da ortaya çıkmış bir balık türüdür. Güneydoğu Asya, Asya, Avrasya ve Avrupa’da da adından kendinden sıkça bahsettirmiştir. Almanya’da nesli tükenmekte olan bu balık, İngiltere ve İskandinavya’da yaşamamaktadır.

Genel Özellikleri

Acı Balık RHODEUS SERİCEUS AMARUS

Alem: Hayvanlar

Şube: Kordalılar

Sınıf: Actinopterygii

Takım: Cypriniformes

Aile: Cyprinidae

Cins: Rhodeus

Tür: Rhodeus sericeus

Alt tür: Rhodeus sericeus amarus 

Oldukça uyumlu bir tür olan Rhodeus sericeus amarus, 15-24ºC sıcaklıktaki sularda daha uzun ömürlü olarak yaşayabilirler. Doğal ortam ve uygun yaşam şartlarında ömürleri en fazla bir yıl olarak gözlenmiştir. Çevresel şartların yanı sıra minimum 10 maksimum 30 cm kadar boya sahip olurlar. Avrupa acı balığı olarakta bilinir. En sevdiği besin şüphesiz yosun ve türü bitkilerdir. Zaman zaman kabuklulardan beslenebilirler. ( salyangoz, kurtçuk, sinek larvaları… ) Derinlerde yaşamaya çok özen göstermeseler bile zeminlerinde genellikle kum ve çamur bulunan yerlerde yaşarlar.

Acı balıklarda cinsiyet ayrımı üreme anında dişi balığın anal tüpçüklerini suya bırakmasıyla anlaşılabilir. Nadir olarak gözükse de çiftleşme döneminde erkek acı balık kızarır. Acı balıkların erkeklerine has bir diğer özellik ise ağzının iki yanında bezemsi iki beyaz bölgenin olmasıdır.  Alışılagelmişliğin çok dışında bir üreme şekilleri vardır. Döllenme midyenin içinde gerçekleşir. Dişi rhodeus anal tüpçüklerini midyenin içine bırakır. Erkek acı balıkda spermini midyeye doğru bırakır. Güvenli ortam artık midyedir. Yavru acı balık için dış dünyayla ilk karşılaşma midyenin ağzının açık olduğu bir andır. Acı balığın farklı üreme şekli aslında midye yumurtaları içinde oldukça önemli bir etkiye sahiptir. Yavru acı balığın gelişme döneminde yavru midyeler yavru acı balığın gövdesine yapışırlar. Gelişip midyeyi terk eden yavru balıkla birlikte ana midyeyi terk etmiş olurlar. Bu şekilde midye yavruları da bulundukları su ortamına daha kolay bir şekilde dağılma imkanı bulurlar. Yapılan araştırmalara göre bu durum öncelerde bir simbiyoz olarak kabul edilmiştir. Kirlenen su ortamı ve çevresel etkenlerle birlikte bu durumun bir simbiyozdan çok parazit haline dönüştüğü varsayılmıştır. Zamanla midyenin içine bırakılan sperm ve midyenin içinde gelişen acı balık midyeye hastalık bulaştırmıştır. Bu durumda acı balık yavrusu parazit hükmündedir.

Kaynakça

  • http://www.mynet.com/cevaplar/sorular-cevaplar/aci-balik-rhodeus-sericeus-amarus-alem-hayvanlarsube-kordalilarsinif-actinopterygiitakim-cypriniformesaile-cyprinidae-sazangillercins-rhodeustur-r-sericeusalttur-r-sericeus-amarus-avrupa-aci-baligi/5676740
  • https://www.akvaryum.com/forum/aci_balik_k455130.asp
  • http://www.akvaryumportali.com/threads/ac%C4%B1-bal%C4%B1k-rhodeus-sericeus-amarus.2688/
  • https://www.dersimiz.com/bilgibankasi/aci-balik-nedir-hakkinda-bilgi-3951

Hilal Selçuk

Merhaba :) Ben Hilal. Sayısal 2021 öğrencisiyim. Çeşitli spor dallarında okulumu ve kulübümü temsil ettim. Kendimi bildim bileli iletişimi yazarak sağlıyorum. Katıldığım çeşitli sempozyumlar ve bilim koridorları eşliğinde araştırmalarım öncülüğünde sizlere ilgileriniz doğrultusunda bir kapı aralayacağım. Modern dünyanın değişimi üstüne yakın takipçiyim. Hesabımda sanat, bilim ve edebiyatı birbirinden ayırmadan arasındaki ince çizgi üzerinde sizlere bir mum alevi olacağım. Çünkü bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından bir şey kaybetmez.

Bir Yorum

  1. Acı Balık kendi yavruları ile ilgileniyor mu yoksa yavru balıkları yer mi? Midyelerimin içinde yavruları görmeyi başardım. Ancak midyeleri ayırmalı mıyım? Bunun hakkında nereden nasıl bilgi sahibi olabilirim.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir