BilimGenelHaber

25 Günde Domates Yetiştirdiler

Google News Abone Ol

Bombus Arısı Kullanıldı

Bolu’da yürütülen topraksız tarım projesi kapsamında, polenlemeyi bonbus cinsi arıların üstlendiği ve yeterli temiz koşulların sağlandığı araştırmada, yaklaşık olarak 25 günde domates yetiştirildi. Evet, tarım alanlarının özellikle Bolu’da sınırlı olduğu ülkemizde, topraktan daha fazla besin elde etmek için ve daha kısa sürede tarım yapmak için Bolu’da başlatılan topraksız tarım projesi kapsamında, yetişme süreleri 45 gün olan domateslerin, “Bombus” cinsi arıların polenleme katkısı ile beraber bu süre 25 güne kadar düşürüldü.

Yüz ölçümünün yaklaşık %65’i ormanla kaplı olan ilimizde topraktan olabildiğince yararlanmak isteniyor. Bu kapsamda Bolu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğünce Karacasu beldesinde inşa edilen 400 metrekarelik seraya dikilen 800 adet domates fidanı, bombus cinsi arıların yardımı ile 25 günde olgunluğa erişebildi.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, Bolu’nun tarımsal yönden ilerlemesi için domates vesaire ilgili deneyler yaptıklarını ve yaklaşık 2 yıldır karpuz yetiştirebildiklerini aktardı. Tarımsal alanda Bolu’da böyle çalışmaları görmek güzel ve diğer illerimizde de tarım alanlarının kısıtlı olduğu durumlarda, bu yöntemleri kullanarak organik tarım yapılabileceği düşünülüyor. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, karpuz üretimin de mükemmel ilerlediğini ve bu yıl ikinci ürünlerini aldıklarını da bildirdi.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, hedeflerinde kesme çiçek olduğunu ve bundan sonraki projelerinin kesme çiçekle ilgili olacağının altını çizdi. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Topraksız tarımda domates seramız bulunuyor. Domateslerimizde yavaş yavaş kızarmaya başladı. Topraksız tarım, topraktan gelme ihtimali olan mantar ve değişik zararlıların tamamının yok olduğu steril ortamda tarımın yapıldığı bir çalışma. Dünyada da yeni. Türkiye yavaş yavaş buna giriyor. Bolu’da bu tarz bir çalışma yapmak isteyen çiftçimiz olursa ona da öncülük etmek istiyoruz.”  diyerek tarıma verdiği önemi de vurgulamış oldu.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, tarıma vermiş olduğu önemden ve yaptıkları çalışmadan bahsederken; “Önümüzdeki süreçte ‘kesme çiçek üretimini Bolu’da yapabilir miyiz?’ diye çalışacağız. Bu konuda seramızı yaptık. Hatta tropikal meyveleri yetiştireceğimiz seramız da bitti. Herhalde 3 aydır dalından mandalina yiyoruz. Portakallarımız yetişmeye başladı. Allah nasip ederse ilk defa ciddi anlamda bir belediye eliyle yapılaca nilüfer üretim merkezinin inşaatı devam ediyor. Bir de bonsai üretim merkezimizin çalışmaları sürüyor. Bunlar yapıldığında insanlar, kentimizi hem turistlik amaçlı ziyaret edebilecek hem de bu alanları gezerek, en azından nelerin yapıldığını hissedebilecekler.”  diyerek, kesme çiçek üretimi ile ilgili çalışmalarından da bahsetmiş oldu.

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir