Narın Önemi

Nar

Nar sağlığımıza birçok katkısı bulunan faydalı meyvelerimizden biridir. Akdeniz bölgemizde yetişen bir meyve türüdür.

Narın Faydaları

  • Nar çekirdeğinin yağında bulunan punisik asit çok güçlü bir antioksidan çeşitidir ve bu özelliği sayesinde bağışıklık sistemimizi güçlendirir, direncimizi arttırır.
  • Nar içerisinde bulunan antisiyanidin, siyanidin, ellajik asit gibi diğer antioksidanlar sayesinde östrojen hormonu sentezini engelleyerek, göğüs kanseri hücrelerinin üremesini önlemeye yönelik etki gösterir.
  • Yine yapılan araştırmalar prostat ve cilt kanseri türlerine karşı korumasında da narın önemi vurgulanır.
  • Kanser hücrelerinin gelişimini önleyici etkisinden bahsettik bunun yanı sıra bazı mantarsal ve bakteriyel mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal etki gösterdiği bilinmektedir bu yüzden narın hem yaş meyve olarak hem de nar suyu olarak tüketimi yaygınlaştırılmalıdır. İnsan sağlığına olan yararlarından dolayı adeta bir ilaç ve hatta antibiyotik olan nar, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için tüketimi arttırılmalıdır.
  • İçerdiği bazı maddelerle, kolesterol ve şekerin dengelenmesinde de etkisi olumludur.
  • Nar AIDS için kullanılan yiyecekler sınıfına girer.
  • Nar kabuğunda ise ellajik asit vardır, antioksidan, anti-mutajen ve anti-kanser özelliktedir.
  • Na­r da­mar sağ­lı­ğı­nı, kalbi korur. Da­mar tı­ka­nık­lık­la­rı­nı ge­ri­let­ir nar, ‘A­CE­’ de­ni­len en­zi­mi en­gel­le­r ve bu sebeple tansiyon düşürmede etkisi olduğu biliniyor. 2010 yı­lında Co­lum­bi­a Üni­ver­si­te­si Kar­di­yo­lo­ji bö­lü­mün­de ya­pı­lan bir ça­lış­ma­da, nar su­yu­nun önemi ve faydaları arasında da­mar tı­ka­nık­lı­ğı­nı engelleyici özel­li­ği görülmüştür.
  • Nar E vitamini içerir ve yaşlanma etkilerini de geciktirir. Cildi serbest radikallere karşı korur, cildi besler.

Nar ve öteki meyve türlerinin günümüzde organik yetiştiriciliğine önem verilmesi gerekir. Organik olarak elde edilecek ürünün insan sağlığına faydaları daha da artacaktır.

Tabiki narın porsiyonuna da dikkat etmemiz gerekiyor hele ki kilo vermek isteyenler 1 porsiyon meyveye denk gelen narın miktarı 1/2 orta boy nardır.

Nar Ve Nar Suyu

Yüksek antioksidan kapasitesi sayesinde nar “süper besin” olarak da bilinir.

Genişlemiş damarların ciltte görünümünü azaltarak daha sağlıklı bir cilt, vücut görünmesine katkı sağlar. Ayrıca nar suyu gibi meyve sularının posa katkısı olmadığı için kan şekerimizi hızlı yükseltebilir meyvelerin sıkımının değilde taneli halinin, kabuklu halinin tüketilmesi bize daha fazla yarar sağlar.

Ayrıca narın beslenmedeki önemi için aşağıdaki yazımızı da okuyabilirsiniz.

Related Post
Ümmühan Kurt: Merhaba , Aydın Adnan Mendere Üniversitesi Beslenme Ve Diyetetik mezunuyum.İzmir'in Dikili ilçesinde yaşıyorum.Bölümümle alakalı araştırmalar yapmayı,özellikle besinlerin vücudumuza olan etkilerini araştırmayı,yeni yeni bilgiler öğrenmeyi seviyorum.Faydalı olacağını düşündüğüm bilgilerden sizin de haberdar olmanızı isterim.
Benzer İçerikler