BilimGenelSağlık

Zihnimizdeki Komutan: OKB Nedir?

Google News Abone Ol

Takıntılı düşünce ve hareketlerin, günlük etkinlikleri kısıtlayacak seviyeye gelmesine obsesif kompülsif bozukluğu (OKB) denmektedir.” Düşünceler bizlerin birer parçasıdır. Herkes olumlu veya olumsuz birçok düşünceye sahiptir. Sahip olduğumuz bu düşünceler kimimizde takıntı haline gelir. Takıntılı düşünceler, zihnimizde bir komutan varmışcasına bizleri yönetmeye başlar ve bu durum sonucunda birey, tekrarlanan düşünce ve hareket döngüsüne girmiş olur.Bu olaya örnek vermek gerekirse eğer, normal düşünceye sahip olan bir birey dumanlı bir ortama girdiğinde ” Bu ortam benim sağlığımı olumsuz etkileyebilir.” şeklinde bir düşünce oluştururken takıntılı düşüncelere sahip olan bir birey, “Bu ortama girdim, kesinlikle burası beni hasta edecek ve öleceğim” gibi düşüncelere kapılır ve kendini bu düşünce çevresinde yönetir. Bu konumda OKB adı verilen sorun devreye girmektedir. OKB önemli bir sağlık sorunudur da denebilir.

OKB‘yi temelde iki faktör tetikler, bunlar; genetik faktörler ve karakteristik özelliklerdir. Ayrıntıcı, kuralcı, mükemmeliyetçi bireylerde daha yüksek bir oranda OKB’ye rastlanmaktadır. Genelde 20-30 yaş gruplarında belirginlik gösteren OKB, çok daha küçük yaşlarda da kendini gösterebilir.”İstatiksel verilere göre 100 kişiden 2 veya 3 kişide görülmektedir.” OKB’li bireyleri obsesyonlar yönetir ve obsesyonlar bu insanlar için zihinlerinde bulunan bir komutandır. Obsesyonların neden olduğu kompulsiyon denilen, huzuru arttırmak ve bireyin kendini rahatlatmak amacıyla yaptığı tekrarlayıcı davranışlar ortaya çıkmaktadır.

OKB’nin Belirtileri Nelerdir?

  • Bireylerin ellerini yıkmaktan kendilerini alıkoyamamaları,
  • Temizlik yapmak için yaşamak,
  • Bir şeyleri kontrol etmekten işe-okula geç kalmak,
  • Her şeyin yerli yerinde olması için fazlasıyla çaba harcamak,
  • Bireyin kendisine veya sevdiklerine bir şey olacak korkusu ile yaşaması,
  • Bireyin çevresindeki kişilerin hareketlerini en ince ayrıntısına kadar incelemeleri,
  • Bireyin fiziksel özelliklerinden nefret etmesi,
  • Bireyin yaptığı veya yapacağı işler için çevresindeki kişilerden onay beklemesi,
  • Bireyin cinsellikle ilgili düşünceleri zihninden uzaklaştıramaması OKB’nin başlıca belirtileridir.

Çağımızda çok yaygın olan bu hastalık, çoğu kişide görülmesine karşın bireylerce kabul edilmemektedir. OKB ile bilinçsizce yaşamak, kişinin yaşam kalitesini fazlasıyla düşüren bir yaşam biçimidir. Bireyler genelde takıntılı düşünceleri kendilerinin uzaklaştırabileceğini düşünür aslında yaptıkları tek şey o düşünceleri çok daha fazla güçlendirmektir. OKB’yi yenmek adına atılacak en doğru adım, bir psikologdan yardım alarak uygun tedaviyle ( ilaç tedavisi ve psikoterapi) bu sorunu yok edeceğine dair güçlü bir inançla yola devam etmektir.

Gizem Ağbaba

Adım Gizem. 15 yaşındayım. Lise ikinci sınıf öğrencisiyim. Psikoloji ile ilgileniyorum. Ankara'da yaşıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir