BilimGenelHaber

Zebra Çizgilerinin Ne İşe Yaradığı Çözüldü

Google News Abone Ol

Bilim insanlarının yaklaşık 150 yıldır tartıştığı bir konu olan, “zebraların çizgileri ne işe yarar” sorusu yapılan son araştırma ile güçlü bir kanıtla ortaya koyularak cevaplandı.

Yapılan araştırma sonucunda, zebra çizgilerinin sinekleri kovmada başarılı olduğuna işaret ediyor. Araştırma sorumlularının yaptıkları açıklamaya göre aynı takti diğer canlılar için de işe yarayabileceği yönünde.

Araştırmayı gerçekleştiren Bristol Üniversitesi‘nden bilim insanları, araştırmaya atların üzerine zebra desenli ve tek renge sahip örtüler öttüklerini ve atların üzerine konmak için yaklaşan sineklerin yavaşlayıp yavaşlamadıklarını gözlemlediklerini dile getirdi. Araştırma heyetininin başkanı Prof. Tim Caro’ya atların üzerine yaklaşan sineklerin sayısında azalma gözlenmezken, yaklaşan sineklerin bazılarının atların üzerine konmaktan vazgeçtiği ifade edildi.

Araştırma detaylandırılarak anlatıldığında ise atların üzerine serilen örtünün uzaktaki sinekleri kovma konusunda işe yaramazken, yaklaşan sineklerin konma oranının %25 oranında azaldığı sonucuna varılmakta.

zebra çizgileri

Çizgilerin Sebebi Hakkında Teoriler

Bilim insanları zebra çizgileri hakkında pek çok teori atmıştı. Bunlardan birkaçı vücut ısılarının dengelenmesi, yırtıcılara karşı koruma ve tür arasında tanınma şeklinde ifade edilebilir.

Bunlara karşın araştırmaya katılan biyologların söylemi, çizgilerinin tek gerçek işlevinin sinekleri uzak tutmaya yönelik olduğu yönünde.

Zebra Çizgilerinin Görevi Önemli

Afrika at sineklerinin sadece Latin Amerika’da bile binlerce insanın ölümüne sebep olduğu, Rodezya uyku hastalığına ve kasları eriterek ölümcül etkilere sebep olduğu düşünülürse, bu çizgilerin zebralar için önemi oldukça fazla olduğu sonucuna varılıyor.

İnsanlarda İşe Yarayabilir

Araştırmayı gerçekleştiren ekip, araştırma süresince çizgili kıyafet giyenler ve koyu renkli kıyafet giyenler olarak ikiye ayrıldı. Sonuçlara göre çizgili kıyafet giyenler, koyu renkli kıyafet giyenlere göre sinek saldırılarına daha az maruz kaldığı fark edildi.

Kaynak: BBC

SerdarCR

Genetik ve biyomühendislik lisans mezunuyum. Aldığım eğitim fizik, kimya, biyoloji ve matematik ağırlıklıydı. Mühendislik fakültesi mezunu olduğundan dolayı analitik ve sonuç odaklı düşünce yapısına sahibim. Aldığım eğitim moleküler biyoloji, biyoteknoloji, mikrobiyoloji, genel ve organik kimya, tıbbi genetik ve mühendislik derslerini içermekteydi. Bu derslerde edindiğim teorik bilgileri yine bu derslerin laboratuvarlarında pekiştirme şansım oldu.Lisans hayatım boyunca birçok etkinlikte görev aldım. Bu etkinliklerden birinde konuşmacı olup PCR ve gelişim sürecini sundum. Başka bir etkinlikte ise bilgisayar alanındaki bilgilerim dahilinde teknik koordinatör ve tasarımcı olarak görev yaptım. Görev aldığım etkinlikler haricinde ikna kabiliyetine sahip olup Türkçe'yi iyi kullandığımı düşünmekteyim.Öğrenim hayatım devam ederken internette de çalışmalarım oldu. Bilim ve Tekno'nun kuruculuğunu yapıp yönetim görevini üstlenmekteyim. Ayrıca yine Bilim ve Tekno'da metin yazarlığı yaparak bu girişimi topluma yararlı olacak şekilde devam ettiriyorum. Yaklaşık 50 kişilik değerli ekibime liderlik yapmaktayım. Bunun yanı sıra ise özel bir firmada genetik mühendisi olarak satış departmanında çalışmaktayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir