BilimGenelHaber

Yumurta ve Sperm Olmadan Üremek

Google News Abone Ol

Evet ilk başta kulağa oldukça ütopik ve irrasyonalist olarak gelse de bilim insanları artık bunun da mümkün olabileceğini gözler önüne serdi. Kaliforniya’daki Salk Biyolojik Çalışma Enstitüsü ve Teksas Üniversitesi Güneybatı Tıp Merkezi’nden bir grup araştırmacı biyolojik başlangıcımızı incelerken yeni bir yöntem ve yeni bir materyal kullanmayı denediler: Kök hücre. Kök hücreler her türlü hücreye dönüşebilme potansiyeline sahiptir. Deneyde de iki kök hücre büyüyüp bir araya gelerek embriyoya benzer bir yapı oluşturdular. Daha sonra oluşan embriyolar fare rahimlerine yerleştirilerek gelişimleri izlendi.

Araştırma grubunda bulunan Teksas Üniversitesi’nden yardımcı doçent Wu;

Bu araştırmanın bu aşamadaki hedefi kesinlikle cinselliğin sonu değil. İlk hedef, gelişimin erken safhalarını anlamak.

açıklamalarında bulunmuştur.

Daha önceki çalışmalar arasında kök hücreden fare spermi üretilmiş ve bu spermlerin yumurtaları dölleyerek sağlıklı bebekler oluşturmaları veya aynı cinsiyetteki fare çiftlerinden sağlıklı yavrular üretmek için sperm ve yumurtanın genetik yapısında değişiklikler yapılmıştı. Bu çalışma da ise yumurta ve sperm kullanılmadan direkt kök hücreden embriyo üretilmesi son derece şaşırtıcı olmuştur.

Embriyo Gelişimi

Wu, kök hücrelerden bu embriyoların rahim içine normal embriyolar kadar iyi tutunamadıklarını ve dokuların yeterince iyi bir şekilde organize olamadıklarını bildirmiştir. Bu durumun geliştirdikleri embriyonun normal embriyo gelişiminin tüm yönlerinin kapsamamasından ve büyüme aşamalarının tamamen doğru olmamasından kaynaklanabileceği gibi sadece yumurta hücresinde olan bir olan muhtemel bir şeyden dolayı da olabileceği düşünülüyor.

Farelerle yapılan deneyin yaklaşık üç yıl içerisinde somut sonuçlar elde etmesi bekleniyor. yani üç yıllık bir süreçte sperm ve yumarta olmaksızın iki tane kök hücreden üretilen embriyoların sağlıklı bir şekilde gelişerek doğması bekleniyor.

Ekip insanlarla da çalışmalar yürütüp insan hücreleriyle de bu tip yapılar üretilip üretilemeyeceğini merak etmekte . Tabi bunu başarsalar bile bu yöntemle bir insan yavrusunun dünyaya gelmesine etik ve ahlaki izin alabilmeleri lazım. araştırmanın baş yazarı Prof. Nicholas Rivron, etik tartışmalara dikkat ettiklerinin altını çizse de oluşacak canlının sahip olması muhtemel hastalık ve mutasyonları düşününce şahsen pek ikna olmadım ben. Zira doğacak olan canlının yaşam koşullarını da düşünmekle de yükümlüyüz. yorumlarda fikirlerinizi paylaşmak isterseniz sizin etik konusundaki görüşlerinizi duymayı da çok isterim.

Daha önce yayınlanan yapay rahim adlı makalede, yapay rahim üretildiğinden ve koyunlarla yapılan çalışmalarda olumlu sonuçlar elde edildiğinden bahsetmiştik. Yapay rahimlerin yakın gelecekte insanların hizmetine sunulması beklenirken yeni üreme yöntemlerinin de keşfedilmesi akıllara bazı soru işaretleri getiriyor. Sizce tüm bu buluşlar bir arada ele alındığında gelecekte ne gibi doğurguları olacaktır. Hamileliğin ve doğumun yarattığı tüm zorluklara alternatif bir çare olarak hayatımıza girecek mi yoksa kendi ellerimizle bir çeşit “matrix” veya bir “cesur yeni dünya” mı yaratıyoruz?

Kaynakça: 

  • https://onezero.medium.com/scientists-grew-a-mouse-fetus-without-sperm-or-eggs-51180f11f504
  • https://www.webtekno.com/sperm-yumurta-kullanmadan-fare-fetus-uretildi-h78225.
  • htmlhttp://www.technolabs.net/bilim-insanlari-sperm-ve-yumurta-olmadan-embriyo-gelistirdiler
  • https://gaiadergi.com/bilim-insanlari- sperm-ve-yumurta- hucreleri-olmadan-embriyo-olusturmayi-basardilar/

Fadime Çağlar

Hacettepe Üniversitesi'nde psikoloji 4. sınıf öğrencisiyim. Bilim, sanat, mitoloji, teknoloji, tarih, felsefe başta olmak üzere mantıklı mantıksız her şeyi merak edip, araştırmaktan, öğrendiklerimi de arkadaşlarımla tartışmaktan büyük zevk duyarım. Hiçbir ayrıma varmaksızın bütün hayvanları seven, atlara ise aşık, bir doğa tutkunuyum. Yamaç paraşütü, origami, resim (yağlı boya, akrilik, ebru, rölyef), binicilik, doğa yürüyüşü hobilerim arasındadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir