Yılanlar Nasıl Hareket Eder?

Yılanlar, Serpentes alt takımına ait uzun, ayaksız etçil sürüngenlerdir. Yılanların başlıca özelliği ayaksız oluşudur. Buna rağmen her yerde büyük bir hızla hareket eder hatta vücudun üst kısmını havaya kaldırarak avının üzerine atladığı da olur. Tamamen omurgadan oluşan gövde iskeletleri birbirinden bağımsız çalışabilen kaslarla kaplıdır. Yeni doğan bir yılan ilerlemek için bu kasları nasıl kullanması gerektiğini bilerek doğar. Yılanın kaburgaları, uçlarında bulunan birer kasla geniş karın pullarına bağlıdır.

Yılanlar avını ürkütmemek için yavaş yaklaşır ve gerektiği kadar yaklaştıktan sonra ani bir atakla avlanma işlemini yapar. Yılanlar bazı durumlarda hızlı hareket etmek durumunda kalabilir, bu durumda yılan bir insan kadar hızlı hareket edebilir. Özellikle “Black Mamba” olarak bilinen yılan türü bir insanın azami koşma hızı olan 24 km hıza ulaşabilir. Bir çıngıraklı yılanın kuyruğunun sallanmasına neden olan kaslar dünyanın en hızlı hareket eden kaslarıdır. Saniyede 50 kez kasılır.

Related Post

Yılanlar her birinde bir çift kaburga ve düzinelerce kas olan 400 omura sahip olabilirler. Vücutlarını her iki tarafa da 25 derece aşağı ve 14 derece yukarı olmak üzere eğebilirler. Yılanlar otların üstünde kayarken, ağaçta, kaldırımda, kumda, çölde ve daha birçok yerde hareket ederken farklı teknikler kullanırlar.

Yılanların Hareket Şekilleri;

  • Yanal Dalgalanma Hareketi; Yılan önce bütün ağırlığını karın pullarına verir, sonra sağa sola kıvranarak pullara bağlı bu kasları çalıştırır. Böylece bu pullar dikleşir ve çengel gibi toprağa batar ve yılan bunlara dayanarak öne doğru kayar. Bu hareket çabuk ve sık tekrarlanınca yılan hızla yer değiştirmiş olur. Yılanlar pullarıyla yere tutunarak hareket ettiği için cam gibi düz bir yüzey üzerinde kolay hareket edemezler. Bu tür harekette, zeminde hayvanın destek alacağı taş, bitki, çıkıntı gibi ögelerin olması şarttır. Cam gibi pürtüksüz bir yüzeyde yılan yer değiştiremez.
  • Yılanlar için diğer bir hareket prensibi “El-Akordeon (Konsertina) Hareketi” dir. Bu hareket tırmanma ve toprak altı tünellerle ilerlemeye uygundur. Vücudun bir kısmı zemine temas ederken, diğer kısmı öne doğru hareket ettirilir.
  • Bir başka hareket Sürünme Hareketi’dir. Bu hareket Vipera ve Python türlerinde görülür. Karın plaklarının homojen hareketi ile vücudun tamamı uzatılmış şekilde öne doğru kesintisiz ilerler.
  • Yılanlarda yine özel hareket tarzını, çöllerde yaşayan, Vipera, Echis, Bitis, Cerastes ve Crotalustürleri geliştirmişlerdir. Yılan, çıkış noktasında hareket yönüne eğik durumdadır. Daha sonra başını ve vücudun ön kısmını kaldırır ve çıkış noktasına doğru vücudu dalgalandırarak öne doğru hareket eder. Hareketi tamamlayan vücut kısmı zeminden kaldırılır ve yana dolama şeklinde devam eder. Bu harekete “Side-Winder (Yana Dolama)” Hareketi Bu şekilde hareket eden yılanlarda, vücudun kısa süreli olarak bir kısmı zemine temas ettiğinden, sıcak çölde kolaylıkla hareket edebilirler. Crotalus ve Cerastes türleri bu şekilde 3 km/saat üzerinde hız yapabilir.
Elif Pekpak: Merhaba,ben Elif. İstanbul'da yaşıyorum. İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Çocuk Gelişimi 4.sınıf öğrencisiyim. Bebek ve çocuk sağlığı, çocuk edebiyatı, otizm, özel gereksinimli ve hastanede yatan çocuklar hakkında araştırmalar yapmakta ve gerekli test ve eğitimleri almaktayım.
Benzer İçerikler