BilimGenelMakaleler

Bal Peteği Nasıl İnşa Edilir?

Google News Abone Ol

Bal, bal arıları tarafından, çiçeklerin nektarlarından veya bitkilerin yaşayan kısımlarından alınan özsuların toplanarak; vücutlarındaki özel maddeler yardımı ile işlenerek üretilen; petek gözlerine depolanıp olgunlaştırılan, tatlı bir maddedir. Bu tanım balın Uluslararası Gıda Tüzüğüne göre tanımıdır.

Peki dünyanın en saf yiyeceği olan balın depolandığı altıgen petekler nasıl inşa edilir ve neden altıgendir?

Petekler Nasıl İnşa Edilir?

Peteğin inşasında kullanılan malzeme bal mumudur ve sıvı halde salgılanır. Bal mumunun üretilmesi için 35 derece sıcaklık gereklidir ki bu ortamı işçi arılar bir araya toplanarak elde ederler. Sıvı halde salgılanan bal mumu hava ile temas geçtiği anda pul halinde katılaşırlar ve arıların bal mumu keseciklerinde beklemede kalır. Oluşan bu pul pul bal mumları yaklaşık olarak 3 mm uzunluğunda ve 0,1 mm kalınlığındadır.

Bu muhteşem petek inşasının kahramanı işçi arılar arka ayaklarında bulunan kanca ile

pullaşan bal mumlarını çıkarır. Çıkan bal mumu yerine hemen yenisi üretilir. İşçi arılar arka ayağı yardımı ile aldığı katılaşmış bal mumunu alt çenesine taşır ve oradan da ağızına alarak çiğner. Bu şekilde bal mumuna şekil vermek daha kolay hale gelir. Çalışkan işçi arılar

peteklerine altıgen şeklini verirler ki bunun sebebi araştırıldığında ortaya çıkan sonuç oldukça şaşırtıcıdır.

Neden Altıgen Petekler?

Bir depoyu en az malzeme ile ve en fazla yer sağlayacak şekilde inşa etmek için duvarları altıgen yapmak oldukça iyi bir fikir olur.

Arılar eğer peteklerini yapmak için silindir veya beşgeni tercih etmiş olsalardı aşağıdaki resimlerde gördüğümüz gibi boş kalan alanlar olacaktı.

Üçgen veya dörtgen tercih edildiğinde bu boşluklar olmaz, peki neden ısrarla altıgen sorusu akıllara gelebilir. Fakat bunlara karşı altıgen seçmek yine daha iyi bir seçenek olacaktır çünkü üçgen veya dörtgene göre altıgenin çevresi daha kısadır. Bu da aynı hacme sahip olmasına rağmen altıgen petekler için kullanılacak olan malzeme, üçgen ve dörtgen petekler için kullanılacak olan malzemeden daha az olması anlamına gelmektedir.

En az malzeme ile en fazla depolama alanı sağlayacak olarak dizayn edilen altıgen petekler, işçi arılar tarafından farklı noktalardan örmeye başlar birleştirdiklerinde tek bir açıklık bile kalmaz. Sırt sırta inşa edilen altıgen petekler yer ile 13 derecelik açı yapar bu da balın yere dökülmesini engellemektedir.

Gizem Tutkun

Merhaba, ben Gizem. İstanbul'da yaşıyorum, Üsküdar Üniversitesi Biyomühendislik bölümünde tam burslu olarak okuyorum. Öğrenmek için öğretmenin iyi bir adım olduğunu düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir