BilimGenelMakalelerUzay

Güneş Yüzeyindeki Deliklerin Sebebi Nedir?

Google News Abone Ol

Güneş sakin bir şekilde yanan ve uzaya birçok dalga boyunda ışık yayan dev bir küre değildir. Tersine, hem yüzeyinde hem de atmosferinde çok garip olayların olduğu, dinamik bir gök cismidir.

Güneş’teki manyetik alan dengelerinin değişiminden kaynaklanan deliklerin hiç olmadığı kadar büyük gözlemlenmesi bilim camiasını oldukça korkutuyor. Güneş’teki fırtınaların artmasına neden olan bu gelişme akıllara “Güneş parçalanacak mı” sorusunu getirdi. Güneş’in yüzeyi akışkan bir halde olduğu için, manyetik alanların sabit kalması mümkün değil. Kutupları sürekli hareket halinde ve bu hareket manyetik alan izlerinin gerilmesine, ardından taşıdığı sıcak gazla birlikte kopmasıyla sonuçlanır. İşte, Güneş patlaması dediğimiz olayın kabaca tabiri budur.

Nasıl Bir Tehlike Arz Ediyor

Geçtiğimiz yıllarda NASA söz konusu deliklerin görüldüğü aynı yerde, Dünya‘nın 50 katı büyüklüğünde deliklerin oluştuğunu bildirmişti. Ancak son çekilen görüntüde küçük deliklerin birleşerek tek parça halinde çok daha büyük bir koronal deliğe dönüştüğü görülüyor. Güneş lekeleri, Güneş yüzeyinde koyu renk görünmelerinin tek sebebi çevrelerine göre biraz daha soğuk olmalarından kaynaklanmaktadır. Güneş yüzeyi yaklaşık 5.500-6000 santigrat derece sıcaklıkta iken Güneş lekeleri 3.000 – 4.000 Derece arasında bir sıcaklığa kadar düşebiliyor. Koronal deliklerin giderek büyümesi Güneş’in ısısını kaybettiği ve giderek sönmeye başladığı yönündeki teorileri güçlendiriyor. Yani ilerleyen yıllarda Kronal deliklerin büyümesi Dünya için hiç iç açıcı bir durum oluşturmayabilir.

Delikler Rüzgar üfleyerek Isıyı Yükseltiyor

Bilim insanlarının tespitlerine göre Güneş, uzaya 145 kilometre hız ile rüzgar üfürülüyor. Güneş fırtınalarının yarattığı bu etki delikler çevresinde patlamalara neden oluyor. Delikten çıkan rüzgarın hızı saniyede 400 kilometreye kadar yükselebiliyor. Güneş rüzgarları bilim insanlarının koronal ısınma veya soğuma sorunsalı probleminin yanı sıra dikkat edilmesi gereken nokta ise deliklerden çıkan rüzgarın şiddetinin Dünya’daki rüzgarlardan 3 kat daha fazla olması.. Nitekim Güneş yüzeyi 5 bin 500 santigrat derece iken koronal deliğin çevresinde ısı 1 milyon santigrat derecelere yükseliyor. Güneş yüzeyindeki bu değişimler her geçen gün artmaya ve büyük bir tehdit olmaya devam ediyor.

Günümüzde elde ettiğimiz veriler sonucunda Güneş Deliklerinin 11 Yıllık periyotlar halinde azalıp çoğaldıkları sonucuna ulaşıldı. Güneş Minimumu denen süreç içerisinde çok az sayıda ya da hiç Güneş Lekesi görülmeyebilir. Birkaç hafta ya da ay içerisinde bu oluşumlar tekrar kendini gösterir ve 11 yıllık bir periyotun sonunda Güneş Maksimumu denen sürece girilir ve birçoğu gruplar halinde olan ve en büyükleri 80.000 km çapa ulaşabilen 100 ün üzerinde Güneş Lekesi, Güneş Yüzeyini rahatlıkla sarabilir.

Saliha Kansız

Gebze Teknik Üniversitesi Fizik bölümü öğrencisiyim.  Kimya teknisyeniyim.Biyomedikal, Astrofizik, Modern Fizik,Elektronik ve Mekanik konularıyla ilgileniyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir